Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaamse burenregeling met 1 maand verlengd

De huidige weersomstandigheden sturen de voorjaarsplanning van landbouwers en loonwerkers in Vlaanderen danig in de war. De werkzaamheden stapelen zich op. Daarom verlengt de Vlaamse Mestbank de burenregelingen die aflopen tussen 1 mei en 15 juni met één maand.

Een burenregeling is een overeenkomst waarin twee landbouwers afspreken hoeveel en welke mest vervoerd zal worden van de aanbieder naar de afnemer. Ook mestverwerkers in Vlaanderen kunnen van deze regeling gebruik maken. De naam burenregeling slaat op de afstandsregels: de percelen moeten ofwel in dezelfde, ofwel in een buurgemeente liggen van de exploitatie van de mestaanbieder. Bedoeling van deze overeenkomst is de vraag en aanbod van mest tussen landbouwers op elkaar af te stemmen.

Vanwege het natte weer van de afgelopen maanden stelt de Vlaamse Mestbank zich flexibel op voor de burenregelingen die aflopen tussen 1 mei en 15 juni. De afloopdatum wordt met 1 maand verlengd. Voor die burenregelingen kunnen de gekoppelde analyses ook één maand langer gebruikt worden. Dat geldt voor alle burenregelingen met land- en tuinbouwers als ontvanger van de mest, ongeacht of de mestsamenstelling forfaitair of via analyses is bepaald.

Wanneer een burenregeling afliep op 12 mei en de volledige hoeveelheid mest werd nog niet uitgereden, kan de landbouwer vanaf nu tot 12 juni gebruik maken van deze regeling. Naast de gewone proce​dure hoeft de landbouwer verder niets te doen om van deze regeling gebruik te maken. Ze kunnen het aangepaste registratiebewijs met de nieuwe einddatum downloaden via het Mestbankloket.

Bron: Vlaamse Landmaatschappij

Publicatiedatum: