Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arjen Gossen, Han de Kroon Horecavers:

"Horeca volgt steeds meer de seizoenen, gaat voor lokaal en kiest steeds meer voor één centraal menu"

Tholen - Het natte koude, voorjaarsweer lijkt een domper voor de AGF-horecagroothandels. Toch blijft de verkoop volgens Arjen Gossen van Han de Kroon Horecavers uit Haarlem, dat de horeca in Groot-Amsterdam bedient, goed doorlopen. "Als ik in Zandvoort kom, zitten alle campings ramvol, er is in Duitsland altijd wel een gebied dat vakantie heeft."


Fruit uit de Beemster

"Natuurlijk is het voor de horeca niet leuk dat het al zo lang slecht weer is, maar de horeca heeft de afgelopen jaren voor hetere vuren gestaan", vervolgt Arjen, refererend aan de coronaperiode. "Na die twee coronajaren was het toen de horeca in 2022 weer open mocht, een gekkenhuis. Vorig jaar werd dat al wat minder. Nu zit het weer tegen, maar het is niet zo dat er veel minder besteld wordt. Toeristen gaan alleen nu niet naar het strand, maar komen op andere plekken. In de binnenstad van Haarlem en Amsterdam wordt echt niet geklaagd. Maar dat is een vast gegeven. Als de zon schijnt, is Haarlem uitgestorven, schijnt de zon twee weken, dan is men het strand weer beu en trekt men weer naar de binnenstad."

Groot-Amsterdam
Han de Kroon Horecavers bestaat al sinds 1932 en levert naar eigen zeggen in Groot-Amsterdam, dat reikt tot het midden van Noord-Holland. "Van Alkmaar tot Zuidoostbeemster en de hele Noord-Hollandse kuststrook", vertelt Arjen. "Strandpaviljoens hebben momenteel misschien wel het meeste last van het weer door het ontbreken van passanten en losse gasten. De georganiseerde partijen gaan evenwel door, die zijn lang van tevoren afgesproken en daar zijn veel strandaccomodaties ook op ingericht, ook bij slecht weer. Zo ga ik morgen een klant helpen met een barbecue voor 200 gasten. Ze geven gelukkig mooi weer op, dus daar gaan we een mooi feestje van maken."

Een belangrijke trend is volgens Arjen, die 27 jaar als kok heeft gewerkt, dat er steeds meer naar seizoenen wordt gekeken. "Dat is echt wel anders geweest. Tot een paar jaar geleden moest alles altijd maar voorradig zijn en werd er nauwelijks naar seizoenen gekeken. Daar is men veel bewuster van en dat werkt ook veel prettiger. Dan maar geen Spaanse aardbeien bij het ontbijtbuffet in de winter. Ook zien we dat bedrijven veel bewuster lokaal product afnemen. Wij hebben veel rechtstreekse lijnen met boeren en telers. In een straal van 40 kilometer halen we het gros van onze groenten, zoals alle soorten kool, peen en biet, maar ook specialiteiten als aardpeer, Bloemendaalse gele kool, Opperdoezer Ronde en paddenstoelen. Dat vinden onze klanten enorm belangrijk."

Steeds meer één vast menu
Meer dan 100 horecaklanten laten dagelijks vers hun mise-en-place binnenkomen, gesneden door de keukenbrigade van Han de Kroon. Van handgesneden verse fruitsalades volgens Han de Kroon-receptuur of op klantreceptuur tot groenten en groentemixen gesneden in de vorm die de klant wil. "Een duidelijke trend is dat steeds meer horecazaken naar één vast menu gaan, met een klein aantal producten ernaast. Zo houden ze de kosten beheersbaar. Als horecaleverancier kun je hierdoor heel specifiek leveren. Tegelijkertijd durf ik ook 'nee' te zeggen tegen koks, als ik weet dat ze beter drie weken kunnen wachten voor een ruimere beschikbaarheid of betere kwaliteit."

Voor een typisch horecaproduct als asperges was het geen eenvoudig seizoen. "Het hielp al niet dat Pasen erg vroeg viel. Iedereen associeert Pasen met asperges, maar toen waren er nog nauwelijks asperges. Mede door het natte weer zijn de asperges het hele seizoen behoorlijk aan de prijs geweest. Nu gaan we alweer de laatste aspergeweek in, maar op een gegeven moment is de plant gewoon op. Wij halen, als de kans zich voordoet, onze asperges van de enige aspergeteler van Texel. Daar komen we al jaren en zo kunnen we onze klanten echte Noord-Hollandse asperges aanbieden."


Texelse asperges

Als voorbeelden van groenten die de laatste jaren fors aan populariteit winnen, noemt Arjen onder meer de snijbiet, palmkool en koolrabi. "Is er een product dat je bij ons niet in het assortiment vindt, dan zoeken wij net zo lang, totdat wij dit hebben gevonden en kunnen leveren. Dat wij altijd op zoek zijn naar specialiteiten en primeurs is in onze gastronomische wereld niet onopgemerkt gebleven. Dit heeft inmiddels al geresulteerd in drie boeken met inspirerende recepten met onvergetelijke groenten!"

Voor meer informatie:
Arjen Gossen
Han de Kroon Horecavers
Bingerweg 20
2031 AZ Haarlem
T: 023 - 527 07 47
Mob: 06 211 67171
[email protected]
www.horecavers.nl