Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen stijgen in India door aanbodtekort

De prijzen van uien zijn gestegen: de ui wordt op de retailmarkt verkocht voor Rs 40 tot Rs 50 per kg, vergeleken met Rs 25 tot Rs 33 vorige week.

Verenigingen van handelaren in Bhubaneswar en Cuttack wijten de prijsstijging aan een tekort in de aanvoer en aan aanzienlijke verspilling door de aanhoudende hitte. Uien van mindere kwaliteit worden verkocht voor Rs 40 tot Rs 45 per kg, terwijl de betere uien Rs 50 per kg kosten. De groothandelsprijzen liggen 7 tot 8 Rs lager dan de retailprijzen. De kosten voor drie kilo uien zijn 1 tot 2 Rs lager per kilo dan de retailprijs.

Odisha koopt uien voornamelijk in Nashik in Maharashtra en Kurnool in Andhra Pradesh. Debendra Sahoo, voorzitter van de Chhatra Bazaar Traders' Union: "Sinds de markten in Nashik uien zijn gaan exporteren naar andere landen, is de aanvoer naar Odisha afgenomen. Ook is een groot deel van de voorraad aangetast door de hitte. De verkopers zijn dus gedwongen om de prijs te verhogen."

Groentenmarkten in de hoofdstad hebben dagelijks 70 tot 80 ton uien nodig. Aiginia, de grootste groothandelsmarkt voor uien en aardappelen, heeft 200 tot 250 ton per dag nodig. Chhatra Bazaar in Cuttack heeft bijna 50 ton per dag nodig. Kabiraj Swain, voorzitter van de vereniging van handelaren in groenten van Bhubaneswar, zei dat de prijs hoog zal blijven tot de nieuwe oogst arriveert. "De oogst uit Kurnool arriveert voor Ganesh Puja. Pas als het geregend heeft, zullen de telers daar de nieuwe oogst oogsten. Tot die tijd zal de uienprijs hoog blijven," zei hij.

De prijzen van andere groenten blijven hoog. Aardappelen worden in de Twin City verkocht voor Rs 90 voor drie kg, tegenover Rs 80 vorige week. Pompoenen gaan voor Rs 20 tot Rs 25 per kg over de toonbank, terwijl de prijzen voor tomaten en aubergine rond Rs 40 tot Rs 50 liggen. "De teelt van groenten in Odisha is erg laag en wat hier wordt geteeld, zal pas na de regen beschikbaar zijn," voegde Sahoo eraan toe.

[100 Rs = €1,10]

Bron: newindianexpress.com

Publicatiedatum: