Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In februari zijn uienprijzen gehalveerd"

De winteruienoogst van dit jaar is al afgelopen in Marchfeld in Neder-Oostenrijk. "Door het weer was de oogst dit jaar eerder onder het gemiddelde, waardoor we slechts bescheiden hoeveelheden konden exporteren - vooral partijen van klasse II naar Roemeni├ź - met overeenkomstige prijsconcessies," meldt uienteler Thomas Mazzucato, eigenaar van het gelijknamige bedrijf in Raasfdorf. Met ongeveer tien hectare vertegenwoordigen de winteruien echter maar een klein deel van zijn totale uienteelt op een areaal van ongeveer 80 hectare. "Onze zomeruien doen het vrij goed, hoewel we ook te maken hebben met een hoge meeldauwdruk op een of twee percelen."Oostenrijk is al jaren een van de grootste uienexporterende landen in Europa. "De Nederlandse uiensector heeft zich gespecialiseerd in de export per schip, vooral overzee, terwijl wij onze uien vooral naar Oost- en Zuid-Europa exporteren, mede dankzij onze ideale ligging in het hart van Europa. De exportsituatie is echter zeer wisselend: in het seizoen 22/23 werden bijvoorbeeld extreem hoge prijzen behaald. In het afgelopen seizoen 23/24 was het prijsniveau aan het begin nog goed, maar in februari halveerden de prijzen binnen een paar weken, deels door speculatie, wat eigenlijk heel ongewoon is voor de tijd van het jaar." Over het algemeen blijven Oostenrijkse uien hoog gewaardeerd in Europa vanwege hun goede kwaliteit, merkt Mazzucato op.


Thomas Mazzucato

Moeilijk wortelseizoen, succesvol aspergeseizoen
Naast uien omvat het basisassortiment van het familiebedrijf ook wortelen, aardbeien, asperges en industrieaardappelen. Mazzucato: "Wat wortelen betreft, richten we ons uitsluitend op de teelt van bewaarwortelen, hoewel we ook vroege wortelen van regionale partners betrekken, die begin juni worden geoogst. In het seizoen 23/24 was er over de hele linie een tekort aan producten en daarom hebben we onze laatste bewaarpeen in mei op de markt gebracht. Dit is te wijten aan verschillende factoren, zoals een afname van het areaal en de extreme weersomstandigheden. Om de kloof te overbruggen, boden we onze Oostenrijkse foodretailklanten vervolgens geïmporteerde Italiaanse wortelen aan."


Marchfeld uien

Het vlaggenschip van de Marchfelder groenteteeltregio zijn altijd asperges geweest. "De eerste vroege asperges waren dit jaar beschikbaar op 12 maart, vroeger dan ooit," zegt Mazzucato. Door de recordvroege start van het seizoen moest het seizoen ook ongeveer twee weken eerder eindigen, rond 10 juni. Over het geheel genomen kan de groenteteler echter terugkijken op een succesvol aspergeseizoen. "We hadden het hele seizoen ideale weersomstandigheden en bleven gespaard van hagel en extreme hitte, wat in voorgaande jaren helaas vaak niet het geval was. De vraag en de prijzen waren ook constant goed." Groene asperges vormen ongeveer een derde van de aspergeteelt en de trend is stijgend.


Asperges

Aspergeteelt in de lift
Over het algemeen ziet Mazzucato de toekomst met vertrouwen tegemoet, wat deels te danken is aan de verscheidenheid aan producten. "We hebben onze uienactiviteiten de afgelopen jaren voortdurend uitgebreid. Om verder te kunnen groeien, zouden we opnieuw moeten investeren in onze capaciteiten, zoals magazijnen en fabriekstechnologie. Daar hebben we op dit moment geen plannen voor. De teeltcapaciteiten voor zowel wortelen als aardappelen zijn de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven. In de asperge daarentegen konden we ons areaal vorig jaar alleen al met ongeveer 15 procent vergroten."

Voor meer informatie:
Thomas Mazzucato
Mazzucato GmbH & Co KG
Lange Feldgasse 4
2281 Raasdorf, Oostenrijk
T +43 2249 89380
M +43 664 465 91 61
[email protected]
www.mazzucato.at

Publicatiedatum: