Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen bereiken piek in Maharashtra

In Maharashtra hebben de prijzen in Lasalgaon, de grootste groothandelsmarkt voor uien in India, het hoogste punt in twee jaar bereikt. Deze stijging wordt toegeschreven aan de verminderde aanvoer op de markt, een gevolg van ongunstige weersomstandigheden en slechte oogstramingen. Uien werden geprijsd tegen ₹4,900 (€ 54,59) per 100 kg, met slechts 390 ton op de markt, een schril contrast met de 1.386 ton die een jaar eerder werd verhandeld tegen ₹1,600 (€ 17,83) per 100 kg.

De schaarste in het aanbod heeft geleid tot een stijging van de retailprijzen, vooral merkbaar in Delhi waar uien verkocht worden voor ₹60 tot ₹80 (€ 0,67-0,89) per kg. Volgens een rapport van de National Horticultural Research and Development Foundation (NHRDF) in Nashik, Maharashtra, wordt verwacht dat deze prijstrend zal aanhouden tot de komst van de nieuwe oogst eind oktober.

Ongunstige weersomstandigheden zijn aangewezen als de belangrijkste oorzaak voor de huidige ongunstige situatie, die van invloed is op de rabi-oogst die tussen maart en mei werd geoogst. R.P. Gupta, directeur van NHRDF, merkte op dat de kwaliteit en kwantiteit van de bewaaruien zijn aangetast, wat heeft geleid tot een vertraging in het zaaien en oogsten van de oogst in Maharashtra, Karnataka en Andhra Pradesh.

De Indiase uienoogst voor de periode 2024-15 werd geraamd op 18,9 miljoen ton, iets minder dan de 19,4 miljoen ton van het jaar daarvoor, omdat de kwaliteit van de winteroogst bijzonder slecht was. Op dit moment heeft het land ongeveer de helft van zijn 4 miljoen ton bewaaruien gebruikt, waarbij de verliezen in de bewaring goed zijn voor 10-15%.

Telers maken zich zorgen over de prijsstijging. Ze zeggen dat de beslissing van de regering om de minimumexportprijs van uien te verhogen, ervoor heeft gezorgd dat ze hun producten snel aan handelaren moesten verkopen. Volgens Pandharinath Ahire, een uienteler uit Nashik, profiteren slechts enkele telers met bewaaruien van de hogere prijzen.

Bron: livemint.com

Publicatiedatum: