Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt uien

De uienmarkt varieert sterk wereldwijd. In Noord-Amerika zijn de prijzen gestegen door verschuivingen in teeltregio's, terwijl in China de prijzen sinds oktober ongewoon hoog blijven door slecht weer en verminderde kwaliteit. De Filipijnen hebben de import van 16.000 ton gele uien goedgekeurd. In Zuid-Afrika blijven de uienprijzen dalen, in lijn met de trend van vorig seizoen. In Egypte heeft overproductie, na uitbreiding van het teeltareaal als reactie op hogere prijzen en tekorten vorig jaar, geleid tot sterk gedaalde prijzen. Italië ervaart wisselende resultaten in de uienteelt door weersomstandigheden, met variërende kwaliteit en opbrengsten en lage prijzen. Duitsland kampt met kwaliteitsproblemen en lagere groothandelsprijzen. Oostenrijk ziet een stijgende exportvraag, met name vanuit Zuidoost- en Oost-Europa, terwijl in Nederland de uienmarkt wordt gekenmerkt door lage prijzen en een gebrek aan positief sentiment. In Israël is de uienoogst begonnen, ondersteund door import uit Nederland, terwijl in Frankrijk kwaliteitsproblemen door slecht weer hebben geleid tot scherpe prijsdalingen. Spanje heeft te maken gehad met dramatisch lage uienprijzen na een periode van marktonrust.

Nederland: Stemming ontbreekt op uienmarkt
De uienmarkt is onder hele andere omstandigheden gestart als afgelopen jaar. Plantuien zijn nu al te koop tot tien cent en de stemming ontbreekt om de prijs te laten plussen. "We hadden wel verwacht dat we niet dezelfde situatie zouden krijgen als vorig jaar, want dat was ook wel uniek, maar in deze mate hadden we het ook niet verwacht", aldus een Hollandse sorteerder. "De kilo's vallen nog niet eens zo tegen, maar de export pakt het niet op. Er gaat heus wel wat weg, maar van drukte is geen sprake. De stemming is er gewoon niet. Europees gezien zijn er genoeg zaaiuien, dus het ziet er niet naar uit dat de stemming snel om zal slaan. Wel hoop ik dat we met een lagere prijs meer export kunnen realiseren." Inmiddels is duidelijk geworden dat Senegal rond 10 september de grenzen opent, wellicht zorgt dat voor wat meer lucht op de markt.

Duitsland: Plaagdruk en kwaliteitsproblemen
Handelaren en verwerkers zijn vooral bezorgd over de zaaiuien, die vanaf september worden geoogst en opgeslagen. Hoewel het areaal in Noord-Duitsland is gegroeid, worstelen telers met ziektedruk en kwaliteitsproblemen. De weersomstandigheden in de komende weken tot het begin van de hoofdoogst zullen hier doorslaggevend zijn. "Temperaturen van rond de 25 graden en sporadische regenval zouden ideaal zijn. Als we gespaard blijven van extremen, denk ik niet dat er nog meer probleempartijen zoals vorig jaar zullen zijn", zegt een verwerker. Ondertussen liggen de groothandelsprijzen voor uien ver onder het niveau van vorig jaar, of het nu gaat om binnenlandse producten of import uit Spanje, Italië, Oostenrijk of Nederland.

Frankrijk: Kwaliteitsproblemen door hoge plaagdruk
In Frankrijk zijn er kwaliteitsproblemen door plagen die veroorzaakt zijn door slecht weer, vochtigheid en recente temperatuurwisselingen. Dit heeft geleid tot meeldauw in bepaalde gewassen, wat resulteert in een ongelijkmatige oogst met veel kleine uien en een tekort aan grote maten.
Op de markt is de consumptie behoorlijk dynamisch, omdat de prijzen in de afgelopen 2 à 3 maanden sterk zijn gedaald. De prijzen liggen momenteel tussen de 25 en 30 cent per kilo, wat aanzienlijk lager is dan aan het begin van het jaar, toen ze rond de 0,50-0,60 euro per kilo lagen. "De import is nu voorbij en de voorraden van vroege gele uien zullen over 2-3 weken uitgeput zijn," aldus een handelaar.

Spanje komt uit de "perfecte storm" met dramatisch lage prijzen
In Spanje is het areaal voor uien, met name de bruine Medio Grano-variëteiten, aanzienlijk toegenomen vanwege hun lage waterbehoefte tijdens een periode van ernstige droogte in Andalusië en Castilië La Mancha. Normaal gesproken vullen deze uien de tekorten op de Europese markt in juni en juli aan. Dit jaar kwam echter een grotere Spaanse aanvoer van Medio Grano-uien op een moment dat er al grote voorraden uien waren opgeslagen in Nederland, Duitsland en andere Europese landen.
Daarnaast begon de oogst van gele en bruine late uien 15 dagen eerder, met zeer goede opbrengsten, wat het aanbod verder vergrootte en leidde tot een "perfecte storm" van extreem lage prijzen, tussen 8-10 cent per kilo, onder het niveau van winstgevendheid. Halverwege augustus waren de meeste overschotten van Medio Grano-uien verdwenen, en begonnen de prijzen voor gele en bruine uien te stijgen, met goede vooruitzichten voor de komende maanden. Er is een overwicht van grote maten (voornamelijk 1-2) en de kwaliteit is goed dankzij het uitblijven van stormen of andere weersinvloeden. De prijzen voor gele uien liggen momenteel tussen 15 en 20 cent per kilo, wat net op het randje van winstgevendheid is.

Italië: Situatie voor uien is ingewikkeld
De huidige situatie op de uienmarkt is complex. In Noord-Italië heeft het weer in de noordelijke regio's voor wisselende resultaten gezorgd. Sommige gebieden hebben goede kwaliteit en hoge opbrengsten, terwijl andere te kampen hebben met lage opbrengsten en opslagproblemen. Over het algemeen zijn de prijzen aan het begin van dit seizoen iets lager dan vorig jaar, toen de prijzen zeer hoog waren. Dit jaar lijken de prijzen te dalen, mede doordat er geen significante afname van de uienteelt in Europa is.

In Sicilië heeft de droogte invloed gehad op de teelt van de niche-ui "Paglina di Castrofilippo," die door de extreme hitte kleiner is uitgevallen dan normaal. Toch zijn er goede opbrengsten behaald, met uien van meer dan 600 gram per bol, en soms zelfs meer dan 1 kg. De gemiddelde prijs voor deze ui ligt rond de 1,40 €/kg.

Uit gegevens van GfK Consumer Panel Services blijkt dat meer dan 20 miljoen van de 26 miljoen huishoudens in Italië minstens één keer per jaar uien kopen. In het jaar tot juni 2024 heeft de kopersbasis, die meer dan 78% van de huishoudens omvat, een stabiele groei laten zien. Tegelijkertijd kopen consumenten die vaker uien aanschaffen, gemiddeld minder per aankoop, maar investeren ze meer per keer.

Oostenrijk: Exportvraag stijgt
De Oostenrijkse uienmarkt is grotendeels onveranderd ten opzichte van de vorige week. De oogst is momenteel in volle gang. Over het algemeen blijven de opbrengsten zwak en zijn de uien meestal slechts middelgroot tot klein. Naast de rustige maar gestage binnenlandse verkoop, zijn de exportaanvragen naar Zuidoost- en Oost-Europa onlangs toegenomen. De prijzen voor telers zullen daarom nog een week ongewijzigd blijven. Voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kratten, lagen de prijzen aan het begin van de week meestal op 20 tot 23 euro/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit. Ondertussen zijn de prijzen aanzienlijk lager voor kleine partijen en hoger voor grote partijen.

Noord-Amerika: Sterkere prijzen voor Noord-Amerikaanse uien door verschuiving van inkoopregio's

De overgang in de uienteeltregio's is momenteel in volle gang. Californië en New Mexico hebben hun oogst afgerond, terwijl de uien in Washington, Idaho, Oost-Oregon, Colorado, Michigan, New York en Canada nu worden opgeslagen. Hierdoor is er een goed aanbod van uien in alle maten en kleuren, aangezien het areaal en de opbrengsten in de teeltgebieden vrij normaal zijn. Hoewel het aanbod van witte uien in het noordwesten de afgelopen weken wat krapper was, is dit nu aan het veranderen. Super en Colossal gele uien zijn nog steeds wat schaarser, vooral in Washington, waar de oogst dit seizoen enkele weken later begon, wat bijdroeg aan de schaarste van witte uien.

De vraag naar uien is stabiel, ondanks een gebruikelijke vertraging eind augustus. Er wordt verwacht dat de vraag in de herfst zal toenemen. Met een goed aanbod in het hele land zal de vraag naar verwachting worden verdeeld over de regio's die de meest concurrerende prijzen en de hoogste kwaliteit kunnen leveren. Ondertussen blijven de prijzen stabiel.

China: Prijs blijft op hoog niveau
Sinds oktober vorig jaar zijn de uienprijzen in China ongewoon hoog gebleven, op een niveau dat in de afgelopen twintig jaar niet meer is voorgekomen. Deze hoge prijzen hebben geleid tot een afwachtende houding bij kopers, wat de markt in een staat van onzekerheid heeft gebracht.
In Gansu, een grote uienproducerende regio, zijn de voorraden na het oogstseizoen beperkt. Het huidige aanbod komt voornamelijk uit Yunnan, Sichuan en andere gebieden. Ongunstige weersomstandigheden hebben echter de kwaliteit en houdbaarheid van de nieuwe oogst in Yunnan aangetast, waardoor de uien niet aan de gebruikelijke normen voldoen.
Ondanks deze problemen hebben de hoge marktprijzen geleid tot een twee- tot drievoudige prijsstijging vergeleken met voorgaande jaren, wat kopers ontmoedigt om grotere hoeveelheden in te slaan.

Filipijnen: Import van 16.000 ton gele uien goedgekeurd
Het ministerie van Landbouw op de Filipijnen heeft de goedkeuring aangekondigd voor de import van 16.000 ton ton gele uien tegen het einde van het jaar, omdat de voorraden zijn uitgeput. Secretaris Francisco Tiu Laurel Jr. onthulde het besluit na een memorandum van het Bureau of Plant Industry (BPI), dat aangaf dat de huidige voorraad van 3.296,50 ton gele uien naar verwachting slechts tot 25 augustus zal duren. Hij verduidelijkte verder: "Ik heb de import van witte of gele uien goedgekeurd omdat de voorraden al op zijn. Maar we hebben nog veel rode uien."

Zuid-Afrika: Gemiddelde uienprijs blijft dalen
De gemiddelde uienprijs is gedaald naar R56,50 (2,85 euro) per 10 kg en R40 (2 euro) per 7 kg. Er is een aanzienlijk prijsverschil tussen bruine en witte uien, die beide onder R55 worden verkocht, en rode uien, die gemiddeld R119 (6 euro) per 10 kg kosten. Middelgrote uien zijn het duurst met een prijs van R63 (3,2 euro) per 10 kg, terwijl grote uien R55 en kleine uien R40 (2 euro) per 10 kg kosten.

Marktanalisten verwachten een vergelijkbare prijstrend als vorig jaar. In 2023 daalden de hoge uienprijzen in mei/juni en bleven laag voor de rest van het jaar. Sommigen voorspellen dat de gemiddelde prijs voor bruine en witte uien volgende maand onder de R50 (2,5 euro) kan komen en daar tot december kan blijven. De zwarte vorst die begin juli een groot deel van de provincie Limpopo trof, heeft ook invloed gehad op de uienmarkt.

Egypte: Uienvolumes stijgen met 1 miljoen ton
Het Egyptische uienseizoen begon in april, na een exportverbod van drie maanden dat werd ingesteld vanwege een tekort aan uienvoorraden vorig seizoen, wat leidde tot extreem hoge prijzen op de lokale markt. Dit jaar is het areaal echter aanzienlijk uitgebreid, met geschatte volumes van meer dan 3 miljoen ton, een miljoen ton meer dan vorig seizoen, voornamelijk door de hoge prijzen van vorig jaar die veel telers ertoe hebben aangezet om uien te telen.

Ondanks de overproductie is de vraag dit seizoen echter zwakker. Een exporteur merkt op dat de vraag aanvankelijk aanwezig was, maar inmiddels bijna volledig is weggevallen, waardoor grote voorraden uien zijn blijven liggen. Europa wordt momenteel vooral bevoorraad door Spanje en Nederland, terwijl Egyptische exporteurs zich richten op markten in West- en Centraal-Afrika.

Als gevolg van deze situatie zijn de prijzen aanzienlijk gedaald ten opzichte van vorig seizoen. Een exporteur vermeldt dat de prijzen nu zijn gehalveerd en dat er momenteel wordt geëxporteerd voor ongeveer USD 300 EXW.

Israël: Hoofdoogst uien begonnen
Een grote importeur in Israël geeft aan dat ze aan het begin staan van de hoofdoogst van uien, waarbij de prijsniveaus hoger liggen dan gemiddeld. Dit komt door de lagere beschikbare volumes van de laatste oogst en het feit dat telers ervoor kiezen om uien op te slaan voor later in het seizoen. Op dit moment is de import van wekelijkse volumes uit Nederland begonnen, en deze zal de komende weken toenemen, aldus de importeur.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt appelen

Publicatiedatum: