In de huidige situatie zijn alle toegelaten fungiciden in plantuien voornamelijk preventief op valse meeldauw. Daarom moet er op tijd begonnen worden met het beschermen van het gewas, zo beschrijft Van Iperen. "Voor een infectie van valse meeldauw is een hoge luchtvochtigheid nodig. Daarnaast zorgt een hogere temperatuur voor een snellere ontwikkeling na de infectie. Binnenkort ontvangt men als uienteler tweemaal per week een bericht met de actuele infectiekansen, om op die manier de beschikbare middelen zo effectief mogelijk in te zetten."
"Wanneer er geen infectie momenten voor valse meeldauw zijn en de uien al wel drie pijpen hebben, is het verstandig om het gewas te versterken en vitaal te houden. Dit kan door een bespuiting uit te voeren met Hamerol 3,00 ltr/ha. Deze toepassing verhoogt de weerbaarheid van het uiengewas."
"Voor een goede bescherming tegen een infectie door valse meeldauw is het belangrijk om voor een infectiemoment (hoge luchtvochtigheid en dauwnat gewas), op een gewas met 4 pijpen, een bespuiting met een preventief middel uit te voeren. Naast de bekende middelen is dit jaar in plantuien ook Frutogard toegelaten. Naast een preventieve werking op valse meeldauw, bevordert dit middel ook de weerbaarheid van het gewas. Spuit voor een infectiemoment met Frutogard 2,00 ltr/ha + Codacide 1,00 ltr/ha."
Plantuien tripsbestrijding
"Met de huidige hoge temperaturen gaat de ontwikkeling van trips sneller. Wees alert en controleer de plantuien op de aanwezigheid van jonge tripslarven in de schacht van de uien. Wanneer tripslarven worden waargenomen kunt u uw gewas beschermen met Batavia 0,75 ltr/ha + Codacide 1,50 ltr/ha of Astuss 1,50 ltr/ha."
Voor meer informatie:
Van Iperen
Smidsweg 24
3273 LK Westmaas
+31 (0)186-578888
info@iperen.com
www.iperen.com