Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Boer en bord komen samen in VoedselWijzer"

ZLTO heeft een financiële bijdrage ontvangen van Rabobank voor het ontwikkelen van een VoedselWijzer in Zeeuws-Vlaanderen. Dit project omvat een jaarkalender waarin van maand tot maand te zien is wat er vers van het Zeeuws-Vlaamse land komt. Initiatiefnemer Leo Dekker, voorzitter van de ZLTO-afdeling Agrarisch West Zeeuws Vlaanderen, wil met de VoedselWijzer waardering en erkenning oogsten voor verse seizoensproducten uit de streek.

© ZLTO

De voedseltransitie in Zeeuws-Vlaanderen begint op het bord en bij de boeren in de buurt. De VoedselWijzer brengt die twee werelden bij elkaar. Het project vergroot de bekendheid van seizoensproducten uit de streek bij bewoners en bezoekers. 'En het werkt aan de beschikbaarheid van seizoensproducten bij bewoners en bezoekers', aldus Dekker. 'Dat doen we door samen te werken in een unieke combinatie van boeren, tuinders en (thuis)chefs.'

Vers van het Zeeuws-Vlaamse land
Jaarrond zijn er lokale seizoensproducten vers van het Zeeuws-Vlaamse land beschikbaar. Van rode kool van De Groene Tol (Hulst) in januari, via Zeeuw lamsvlees van Natuurlijk Verschueren (Graauw) in april tot aan biologische pompoen van De Jento Hoeve (Schoondijke) in oktober.

Dekker is van plan een winactie en/of 'challenge' op sociale media aan het project te koppelen. 'Dit zorgt voor extra promotie en stuwt het bereik van de VoedselWijzer onder bewoners en bezoekers', zegt hij. 'Deze promotie voor seizoensproducten versterkt het behoud van land, water en biodiversiteit in de streek en voorkomt voedselverspilling door te koken met de seizoenen.'

ZLTO wil mensen bewust maken van de voordelen van het eten van seizoensgebonden en lokaal voedsel. Dit draagt volgens Dekker bij aan een duurzamer voedselsysteem en ondersteunt de lokale economie. 'En het vergroot de waardering voor boeren en tuinders', voegt hij toe.

Afzet van leden verandert
Tevens stelt Dekker dat de leden van ZLTO-afdeling Agrarisch West Zeeuws Vlaanderen hun afzet zien veranderen. 'Onze agrariërs hebben producten als suiker, tarwe en aardappelen altijd kunnen exporteren naar andere landen in Europa. Maar door alle onrust in het Midden-Oosten en Oekraïne is de Europese voedselmarkt veel groter geworden.'

Vandaar dat het volgens de ZLTO-afdelingsvoorzitter belangrijk is 'dat we de keten korter maken en dichter bij de consument komen te staan'. Dat kunnen boeren dus doen met de VoedselWijzer. 'Deze is van groot belang voor onze afdeling. Het is een mooi initiatief, waar ik heel graag mijn bijdrage aan lever.'

De VoedselWijzer wordt langs de vier seizoenen gemaakt en is vanaf 2026 beschikbaar.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: