Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Instabiliteit op Braziliaanse uienmarkt

De Braziliaanse uienmarkt wordt begin 2025 gekenmerkt door instabiliteit, hoge importvolumes en stijgende prijzen. Volgens gegevens van de National Supply Company (Conab) bereikte de import van uien in maart 19.728 ton, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 3.471 ton die in februari werd geïmporteerd.

Het Center for Advanced Studies in Applied Economics (Cepea) meldt dat Argentinië in maart de grootste leverancier van uien voor Brazilië was, goed voor bijna 58% van de totale import, terwijl Chili de resterende 42% voor zijn rekening nam. De Hortifrúti-afdeling van Cepea geeft aan dat beide landen voldoende voorraden hebben en in staat zijn om aan de Braziliaanse vraag te blijven voldoen.

José Rodolfo Forte, agronoom en Market Development Specialist bij Ascenza Brasil: "In een instabiele markt met grote importvolumes ziet Brazilië zich geconfronteerd met een uitdagend scenario, wat een directe weerspiegeling is van de wereldwijde dynamiek van vraag en aanbod. Deze situatie vereist voortdurende strategische aanpassingen om de duurzaamheid en stabiliteit van de nationale landbouwsector te waarborgen, met tactisch beheer en maximale bescherming van gewassen."

In 2024 importeerde Brazilië 257.400 ton uien, een stijging van 92% in vergelijking met het voorgaande jaar. Ondanks een verwachte stijging van 44% in de binnenlandse oogst van 2024/2025, die door Conab wordt geschat op 127.600 ton, zal de import naar verwachting hoog blijven.

Cepea verwacht een afname van de beplante uienpercelen, met name in de Cerrado en het noordoosten, vanwege de verwachte goede oogst in het zuiden. De extreme hitte in februari en maart heeft echter de kwaliteit van de oogst in Santa Catarina aangetast, wat gevolgen heeft voor de verwachte leveringen uit steden zoals Ituporanga en Lebon Régis. Cepea waarschuwt dat de voorraden die tot half mei of juni nodig zijn mogelijk niet voldoende zullen zijn.

In reactie op deze situatie kopen regionale kopers uien uit Argentinië en Chili, die hogere kwaliteit bieden. De interne schommelingen in het aanbod en de internationale marktomstandigheden blijven de Braziliaanse uiensector beïnvloeden.

Bron: Datanar News