Ook dit jaar organiseert Viaverda samen met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij een Uiendag. Die zal dit jaar plaatsvinden eind augustus. In het kader van het VLAIO LA-project 'Uien 2.0: Goed begonnen is half gewonnen' legden ze namelijk weer een uienplatform aan met verschillende interessante proeven in zaaiuien, zo meldt Viaverda.
© Viaverda
Eerste zaai in goede omstandigheden
"Net zoals veel telers konden we vroeg en in goede omstandigheden zaaien: op 26 maart 2025 werden onder andere de rassenproef en een stikstofbemestingsproef gezaaid, op een licht vochtige grond. Twee dagen later kregen de uitjes een verfrissende 1,7 l/m² regen, niet voldoende voor een gedegen, uniforme opkomst gezien de drogende omstandigheden. Daarom beslisten we om op 7 april 2025, 12 dagen na zaai, een opkomstberegening van 10 l/m² uit te voeren. We deden dit door middel van een beregeningsboom."
Dit deed de uien zichtbaar deugd, stellen ze. "Gevolgd door nog een 5-tal l/m² rond half april, bleek de opkomst heel goed. 4 weken na zaai, op 22 april 2025, hadden we een gemiddelde standdichtheid op het platform van ongeveer 78,8 planten per m², ten opzichte van de zaaidichtheid die 89 pl/m² bedroeg, is dit uitstekend. Ondertussen volgen we de onkruidbestrijding nauw op en zullen we 8 weken na zaai de standdichtheid weer bepalen. Op dit moment staan de uien er goed bij, in eerste pijpje."
Verschillende grondbewerkingen, zaaitechnieken en -dichtheden met elkaar vergeleken
Op 24 en 25 april 2025 voerden ze nog een tweede zaaiing uit. "Op het platform werden nog twee belangrijke proeven aangelegd: een eerste proef bekijkt de optimalisering van de zaaibedbereiding door verschillende grondbewerkingen voor zaai te evalueren."
Een tweede proef evalueert de zaaitechniek (en -dichtheid) zelf. "Voor die laatste proef werden verschillende zaaimachines van loonwerkers en telers op het platform bijeengebracht. Zowel dubbele als enkele rijen (op verschillende bedbreedtes) als bandzaai komen aan bod. Iedere machine zaaide een strook (indien mogelijk aan 3,1 en 3,8 E/ha). Ook hier zullen we deze week een opkomstberegening uitvoeren. We zien al verschil in opkomst, we zijn benieuwd wat dit binnen enkele weken geeft."
© Viaverda
Ook op het proefcentrum zelf liggen verscheidene uienproeven aan, waaronder een rasgevoeligheidsproef voor ziekten en plagen en een fertigatieproef.
Voor meer informatie:
Jonas Bodyn
Viaverda
+32 9 381 86 86
info@viaverda.be
www.viaverda.be