Tholen - Op 14 en 15 mei 2025 keerden we terug naar de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch voor een nieuwe editie van het Food Tech Event. Tijdens dit tweedaagse event stond innovatie, kennisdeling en het delen van live-ervaringen centraal. Bezoekers ontdekten de nieuwste technische oplossingen en ontwikkelingen voor voedselproductie en -verwerking, met een sterke focus op actuele thema's als productieapparatuur, kwaliteitscontrole, engineering, (hygiënisch) ontwerp, verpakken en labelen, opslag, voorraadbeheer en klimaatbeheersing.
© Corline Boekhout | UienNieuws.nl
De nieuwe Bin Picking MVP moet het mogelijk maken om met minder medewerkers flexibel en verantwoord producten te verwerken, maken en verpakken.
Op de beursvloer kregen bezoekers de kans om laagdrempelig in contact te komen met ruim 120 bedrijven, organisaties en instellingen. Vele standhouders waren gespecialiseerd in de vlees- en voedingsmiddelenindustrie, maar vertelden dat de groenten- en fruitbranche ook sterk opkomend is met robots, AI en automatisering. Zo waren er vele bedrijven die wel een AGF-project hadden lopen met robots, engineering voor een groot groentenbedrijf of een speciale paprika pureermachine, gerealiseerd om voedselverspilling tegen te gaan.
© Corline Boekhout | UienNieuws.nl
Jan Roukens en Kees Mol van ISM Machinery bij de schroefweger. Dit is een speciale machine om plakkerige producten af te vullen.
Er werden live demonstraties gegeven over de toepassing en meerwaarde van Artificial Intelligence (AI) in productie en verwerking, gepresenteerd door Stäubli Robotics en QING Forward Engineering. Zo heeft Qing al projecten gedaan met nectarines en laatst nog met watermeloenen bij een bedrijf in Nederland. Ook presenteerde Van Wees Waalwijk hun unieke "binpick food cell". Daarbij tillen twee HD7 robots letterlijk en figuurlijk, met behulp van een geavanceerd vision-systeem, de verwerking van rauwe voedingsmiddelen naar een nieuw niveau.
© Corline Boekhout | UienNieuws.nl
De dames van Equans: Nancy van Loon-Coster en Marjolijn Smits van Equans Refrigeration.
Voor een klant werkzaam in de maaltijdsalade-productie pakken deze robots met precisie stukjes rauwe paprika en zakjes sladressing en plaatsen ze exact op de juiste plek in de saladekommen. Dankzij het hygiënische ontwerp en de nauwkeurige werking biedt deze machine ongekende voordelen voor de voedselverwerking – de innovatieve HD7 robots van Yaskawa dragen hierin hun 'paprikastukjes' bij. "Maar zo kan dit bij elk stukje groente of fruit gerealiseerd worden", aldus Andries van der Werf.
© Corline Boekhout | UienNieuws.nl
Bastiaan Krijger en Michael Os van KV-Techniek. Zij bieden automatiseringsoplossingen door middel van industriële robots.
En zo fungeerde het Food Tech Event, georganiseerd door Mikrocentrum, opnieuw als centrale kennis- en netwerkmoment voor professionals uit de voedingsmiddelenindustrie. Waar zij zich in korte tijd kunnen oriënteren op de nieuwste technologische innovaties en toepassingen.