De aardappel is na tarwe en rijst het meest gegeten voedsel ter wereld. Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldwijde productie. Veredeling, teelt, handel en verwerking vinden hier plaats in een uniek economisch en innovatief cluster. "Ik ga aanpoten voor de sector om die vooraanstaande positie overeind te houden." Die belofte deed staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) tijdens het mini-symposium 'Rol van de aardappel in de wereldwijde voedselzekerheid' op dinsdag 27 mei in Den Haag.
© Michel Heerkes - Bo Akkerbouw
Staatssecretaris Jean Rummenie
Het symposium, een initiatief van Royal Avebe, BO Akkerbouw, LTO Nederland, NAO, Plantum, SeedNL en VAVI, vond plaats in aanloop naar de tweede editie van Internationale Aardappeldag (30 mei). Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van de aardappel voor de mondiale voedselvoorziening. Nederland, aardappelland bij uitstek, heeft een spilfunctie. Onder meer met onze productie van hoogwaardig pootgoed, waarmee wereldwijd 800 miljoen mensen van voedsel worden voorzien. Maar ook met onze toppositie in de wereldwijde verwerking van aardappelen tot producten als frites, zetmeel en eiwit.
Bakermat van innovatieve teelt
"Zo draagt Nederland bij aan de voedselzekerheid wereldwijd", vertelt staatssecretaris Jean Rummenie van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). "De aardappel is efficiënt in water- en landgebruik en effectief voor wat betreft voedzaamheid. Ons land is de bakermat van de innovatieve aardappelteelt. We zijn koploper in de ontwikkeling van resistente rassen. Dat is iets om trots op te zijn. Ik ga er met de sector voor zorgen dat de Nederlandse aardappel gezien wordt."
De staatssecretaris was één van de sprekers op het symposium voor beleidsmakers en vertegenwoordigers uit de Nederlandse aardappelketen. Ook keynote spreker Sjoukje Heimovaara, bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research (WUR), benadrukte het belang van de aardappel voor de mondiale voedselzekerheid. "Vooral in China, Afrika en Latijns-Amerika groeien de productie en consumptie enorm hard. Desondanks staat de aardappel wereldwijd onder druk door ziekten als Phytophthora. Het is aan de Nederlandse samenwerking van overheid, onderzoek en ondernemend bedrijfsleven om daarin voor duurzame oplossingen te zorgen."
Belangrijke rol aardappel
Kennis en innovatie zijn essentieel om uitdagingen het hoofd te bieden. "Precies daar wordt Nederland internationaal om geroemd", aldus Wampie Libon, directeur Inclusieve Groene Groei bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij benadrukte de innovatiekracht in Nederlandse aardappelsector, waar Libon vanuit haar ministerie graag aan bijdraagt. "Wereldwijd overlijden de meeste kinderen aan honger en ondervoeding. Ik zie in dat licht een belangrijke rol voor de aardappel."
Onderdeel van het symposium was ook een panelgesprek onder leiding van Willem Schoustra van SeedNL. Het panel bestond uit vertegenwoordigers van de diverse schakels van de aardappelketen: Michel de Bruin (Agrico), Peter Poortinga (Solynta), Gertjan van Dueren den Hollander (Geduho), Chris Hollebek (Avebe) en Dick Zelhorst (Aviko). Zij benadrukten het belang van de aardappel, de uitdagingen van de sector en vooral de kracht van samenwerking. "Samen kunnen we met de Nederlandse aardappel wereldwijd veel impact maken."
Internationale Aardappeldag
Sinds 2024 wordt op 30 mei Internationale Aardappeldag gevierd. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft in december 2023 een resolutie aangenomen om deze dag in het leven te roepen. Eerder dat jaar vroeg BO Akkerbouw de Nederlandse regering om het pleidooi hiervoor dat vijf landen (Peru, Ierland, China, Canada en België) indienden bij de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de VN te steunen. Meer informatie is te vinden op www.ruimtevoordenieuweakker.nl/aardappeldag.
Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
Tel.: +31 (0)79 3030330
info@bo-akkerbouw.nl
www.bo-akkerbouw.nl