Eindelijk vallen er mondjesmaat weer buien. Het is een lange tijd droog geweest, ook met een lage luchtvochtigheid. Nu zijn de nachten weer fris waardoor het gewas in de ochtend vaak nat is van de dauw. Dit heeft als nadelig neveneffect dat valse meeldauw de kop op steekt, schrijft Farm Plus. Hoe zit het nu precies met de luchtvochtigheid, de bladnatperiode en het effect op gewassen en middelen?
© Farmplus
Wat is RV?
RV staat voor relatieve vochtigheid. Is de lucht 100% verzadigd met vocht, dan spreken we van een RV van 100%. Zit er maar de helft vocht in van wat mogelijk is, dan is dit 50%. Warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht. Daarom daalt de RV overdag wanneer de temperaturen stijgen en stijgt de RV wanneer de temperaturen weer dalen.
Bladnat
Wanneer de luchtvochtigheid in de nacht omhoog gaat naar 100% en de gewassen kouder zijn geworden dan de lucht, slaat dauw neer op het gewas. Voor dauwvorming moet het gewas behoorlijk afkoelen en een hoop energie verliezen. Doorgaans lukt dit alleen wanneer er weinig bewolking is. De meeste dauw komt uit de grond en niet uit de lucht. Lucht wordt van onderen gekoeld.
Bladnatperiode
Hoelang de periode duurt dat het gewas nat is door dauw of door regen is belangrijk voor de ontwikkeling van schimmels. Vooral in de zomermaanden kan door het grote verschil in dag- en nachttemperatuur 's nachts een lange bladnatperiode voorkomen. Dus ook al regent het maanden niet in de zomer, het gewas kan wel lange perioden nat zijn door de dauw.
De afgelopen weken was de RV overdag zeer laag. De plant verliest dan erg veel vocht door verdamping. Om dit te beperken maakt de plant een dikkere waslaag op de bladeren. Hierdoor was er te zien dat herbiciden tot het moment dat de regen viel, matig werkten en nu juist heftige reacties geven, aangezien de waslaag weer dunner is geworden.
Opname middelen
Ook voor de opname van gewasbeschermingsmiddelen, zoals systemische fungiciden, heeft het weer een grote invloed. Wanneer de waslaag dik is worden deze middelen minder goed opgenomen. Groeizaam donker weer met dat neerslag zorgt voor een zacht gewas wat makkelijker fungiciden, insecticiden en bladmeststoffen opneemt. Worden deze middelen gespoten bij droog schraal weer met zonneschijn, dan zal de werking een stuk minder zijn.
Meten is weten
Zonder meetapparatuur is het eigenlijk niet te doen om de bladnatperiode van gewassen te bepalen. Hiervoor is meetapparatuur nodig. De bladnatperiode wordt dan daadwerkelijk gemeten of berekend aan de hand van de luchtvochtigheid en temperatuur. De windsnelheid is ook goed om mee te nemen, want dit heeft ook een effect op het drogen van het gewas en de verdamping. Bij een droge wind wordt er veel vocht afgevoerd, waardoor de plant hard moet werken om dit verlies te compenseren. Daarnaast zal het gewas minder lang nat blijven wanneer er wat wind staat. Houd de diverse meetapparatuur en BOS-systemen dit seizoen goed in de gaten. Bespuitingen kunnen hiermee aanzienlijk worden geoptimaliseerd, evenals de inzet van beregening indien beschikbaar.
Voor meer informatie:
Farmplus
Oostelijke Kanaalweg 5
4424 NC Wemeldinge
Tel: 0113629000
info@farmplus.nl
www.farmplus.nl