De sjalot van Anjou is de enige Franse sjalot met het felbegeerde geel-blauwe BGA-keurmerk. Waar de telers vorig jaar nog kampten met natte velden en een matige vraag, lijkt dit seizoen alles mee te zitten: de opbrengsten, de kwaliteit én de markt.
© Fleuron d'Anjou
Vanaf volgende week maandag ligt de primeursjalot, geliefd om haar fijne, milde smaak, al in de schappen. Deze jong geoogste, nog deels groene sjalot zal dit jaar waarschijnlijk maar kort beschikbaar zijn. Dat ligt aan de hoge temperaturen en het geringe verschil tussen dag- en nachttemperaturen.
"Door de warmte zal de halfdroge sjalot zich sneller aandienen", legt Brahim El Hasnaoui, commercieel directeur van Fleuron d'Anjou, uit. "Dat is niet per se nadelig, want deze sjalot droogt op het veld en is daardoor lang houdbaar." Toch is het warme weer een risico voor sommige teelten. "Goede beregening wordt cruciaal om de hittegolven te doorstaan. Als er waterbeperkingen komen, kan dat flinke schade opleveren in de vollegrondsteelt."
Stevige opbrengsten verwacht
In tegenstelling tot vorig jaar – toen overvloedige regenval leidde tot lagere volumes – ziet alles er nu rooskleurig uit. "Vorig jaar vreesden we voor tekorten. Door de uitbraak van meeldauw moesten we veel sorteren", vertelt El Hasnaoui. "De markt was bovendien traag, met een afwachtende consument. Maar dankzij die terughoudende afzet kwamen we toch goed door het seizoen, want de oogst was kleiner."
Dit jaar is het beeld heel anders. "De cruciale periode in april en mei verliep ideaal: de sjalot groeide goed en er is nauwelijks sprake van meeldauw. We verwachten dus een hoge opbrengst en een prima kwaliteit." De Anjou-sjalot met BGA-keurmerk kan dan ook op alle belangrijke verkoopmomenten goed meedraaien: van de traditionele najaarsmarkten en feestdagen tot Pasen – en zelfs al komende zomer in frisse salades en rauwkostschotels.
© Fleuron d'Anjou
Met zo'n 70 hectare aan areaal lijkt de sjalot van Anjou dit jaar haar volle potentieel te gaan benutten, goed voor een opbrengst tussen de 1.200 en 1.500 ton.
Tien jaar BGA
De sjalot van Anjou is nog steeds de enige sjalot in Frankrijk met een officiële BGA-erkenning – een status die ze inmiddels al tien jaar draagt. En dat keurmerk maakt verschil op de markt.
"Consumenten kiezen bewust voor de sjalot van Anjou met BGA: ze willen zekerheid. Het label garandeert herkomst en traceerbaarheid, en verzekert dat de teelt plaatsvindt binnen de vastgelegde regio", aldus El Hasnaoui. "Dat is vandaag belangrijker dan ooit, nu consumenten steeds kritischer zijn en de sector kampt met misleiding door buitenlandse producten die als Frans worden verkocht."
De tiende verjaardag van het BGA-keurmerk wordt feestelijk gevierd tijdens de 18e editie van het Sjalottenfeest op 13 juli in Chemellier (Maine-et-Loire), met volop activiteiten en natuurlijk proeverijen.
Voor meer informatie:
Brahim El Hasnaoui
Fleuron d'Anjou
Tel: +33 (0)241 530 480 (Frankrijk)
fleurondanjou.fr