Tholen - Wie in Wouwse Plantage tussen de pas geplante uien- en preivelden doorrijdt, ziet medio juni opvallende witte emmers in de velden staan. Nu nog wel. Als het gewas straks flink gaat groeien, staan de emmers er nog steeds, maar zullen ze niet meer zo opvallen. Tegen die tijd staan er wel borden aan de rand van de percelen. Een stukje promotie voor de inzet van deze akkerbouwer om trips met biologische bestrijders aan te pakken is wel verdiend.
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nl
In Wouwse Plantage zien achteloze voorbijgangers momenteel emmers in het veld staan.
Roofkever
VOF van Aert-Koolen krijgt hierbij hulp van Handelsonderneming Klep, die bij deze akkerbouwer inmiddels voor het derde seizoen op rij de bodemroofkever Atheta coriaria uitzet. Voordat het zover was, heeft Klep enkele jaren onderzoek gedaan. Eerst met een andere biologische bestrijder, maar toen bleek dat die meer stuifmeel nodig had dan er vaak in het gewas voorhanden was, is doorgeschakeld naar Atheta, een roofkever die het ook goed doet zonder extra stuifmeel of veel extra voeding.
Om te laten zien hoe het werkt, hebben Johan Bogers en Steffie van Meer op vrijdagmiddag zo'n witte emmer vol roofkevers meegenomen. Aan de voorkant van de emmer zit een gat. Zodra de emmer in het veld staat, zie je langzaam de kevers uit de vochtige emmer vol substraat kruipen.
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nl
Kweekemmer vol Atheta coraria
Een soort van nieuw
Wie met biologische bestrijders wil werken, doet dat het beste preventief, benadrukt Steffie. "Deze kevers pakken de poppen van trips aan. Daarom is het belangrijk om ze vroeg uit te zetten."
Atheta is geen nieuwe biologische bestrijder. In onder meer de aardbeienteelt wordt het beestje al veel ingezet. Voor in de akkerbouw is Atheta relatief nieuw, en hier geldt überhaupt dat in tegenstelling tot kasteelten, waar Klep ook actief in is, het werken met biologische bestrijders nog minder gemeengoed is. Johan: "Het werken met biologische bestrijders is een leerproces."
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nl
Atheta emmers, hier in een perceel uien
Arbeid
De emmers zijn bij VOF van Aert-Koolen in Wouwse Plantage dit jaar direct bij de start van de teelt in de velden geplaatst. Johan: "Het idee is dat als je de emmers ingraaft, de emmers minder snel uitdrogen. Het ingraven kost aan het begin van het seizoen wat meer arbeid, maar de verwachting is dat daarna daardoor net iets minder vaak nodig is om de emmers water met voeding te geven. Dat scheelt dan weer arbeid."
Inheemse soort
De roofkevers houden ervan om in de vochtige emmer te leven. Steffie: "De volledige cyclus van eitje tot volwassen kever vindt plaats in de emmer. En daarna vliegen ze uit." Het heeft op die manier wel wat weg van een imker met een bijenkast, erkent Johan, maar wel met één verschil. "De bijen komen terug en de kevers niet. Die vestigen zich in het veld om tripspoppen te bestrijden." Atheta is een natuurlijk in Nederland levende biologische bestrijder, vult Steffie aan. "Ze kunnen ook 's winters overleven, bijvoorbeeld in een vochtig randje van een sloot."
Zonder chemie
De emmers zijn op grote schaal preventief op de percelen geplaatst. De akkerbouwers die ervoor kiezen met Atheta te werken, doen er goed aan de rest van hun gewasbescherming op de biologie af te stemmen. Johan: "Neudosan is één van de middelen die goed samengaat met deze biologische bestrijder, maar het liefst gebruiken telers helemaal geen chemische gewasbeschermingsmiddelen."
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nl
Voor de duidelijkheid: deze spuit in de hand bij Johan dient alleen om de emmers van voeding en vocht te voorzien.
De markt vraagt ook steeds vaker van telers om hun gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken. In het geval van VOF van Aert-Koolen gaan de uien en de prei via Bakker Barendrecht naar Albert Heijn. Die afnemers stimuleren telers om in te zetten op biologische gewasbescherming, weet Johan.
Zorgen
Bij Handelsonderneming Klep blijven ze onderzoek doen naar het uitbreiden van de mogelijkheden om biologische bestrijders in te zetten. Johan maakt zich, vanwege het verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen, bijvoorbeeld zorgen over de slateelt. "Voor de teelt van ijsbergsla vallen met Movento en Batavia weer twee belangrijke middelen weg. Hier zien we in proeven goede resultaten met de combinatie van Neudosan met roofmijten."
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nl
Voedingsrijk water voor de roofkevers
Nieuwe onderzoeken
In het onderzoek van Klep wordt ook gekeken naar het combineren van verschillende soorten biologische bestrijders. Steffie: "Atheta is bijvoorbeeld ook goed in te zetten tegen verschillende soorten vliegen, zoals de varenrouwmug of oevervlieg." Ook lopen er proeven in prei waarbij drie soorten bodemroofmijten gecombineerd worden met de inzet van Atheta. "Eén van die drie roofmijten doet het ook goed tegen bijvoorbeeld wortelvlieg of uienvlieg."
Een verschil met de inzet van Atheta, via emmers in het veld, is wel dat de roofmijten uitgestrooid moeten worden in het gewas. "De mijten kunnen, in tegenstelling tot roofkever Atheta, niet vliegen." Daar tegenover staat dan weer dat de emmers met Atheta regelmatig bezocht moeten worden met een sproeier met vocht en voeding.
Op deze vrijdagmiddag medio juni gebeurt dat dan ook. "Ik kan vier hectare per uur doen", horen we trots van de teler die met een tank vol voedingsrijk water en een spuit over het veld loopt. De inzet van meer biologische bestrijders is in een samenwerking met ambitieuze telers en de teeltadviseurs van Klep op de goede weg.
© Thijmen Tiersma | UienNieuws.nlEmmers met Atheta tussen de prei
Voor meer informatie:
Johan Bogers
Handelsonderneming C.J. Klep B.V.
jbogers@klep-agro.nl
www.klep-agro.nl