Hoe maakt men als akkerbouwer slimme keuzes voor een toekomstbestendige teelt? Tijdens de ICM-velddagen op 8 juli in Lelystad en op 11 september in Vredepeel word er gewerkt aan een integrale strategie met minder impact en meer grip op het gewas.
© WUR
ICM-velddag 2024 in Lelystad
De akkerbouwsector staat voor stevige opgaven: bodemkwaliteit verbeteren, emissies beperken en weerbare teelten realiseren. Uit meerjarig onderzoek blijkt dat het middelengebruik aanzienlijk omlaag kan, mits je op perceelsniveau de juiste keuzes maakt. Daar kan Integrated Crop Management (ICM) bij helpen: een aanpak waarin gewasbescherming, bodem, rotatie en bedrijfsstrategie met elkaar verbonden zijn.
Praktijkgericht en strategisch
Tijdens de ICM-velddagen verkennen akkerbouwers - aan de hand van een relevante casus - hoe zij ICM kunnen toepassen op hun eigen bedrijf. Wat werkt onder welke omstandigheden? Waar lopen anderen tegenaan? Het interactieve programma biedt een mix van praktijk en strategie, op het erf én in het veld. Ook is er ruimte voor persoonlijke vragen en het delen van ervaringen.
Twee velddagen: op klei én zand
De eerste bijeenkomst is op dinsdag 8 juli bij WUR Open Teelten in Lelystad, met focus op ICM op kleigrond. De tweede, gericht op zandgrond, volgt op donderdag 11 september op de proefboerderij in Vredepeel. Beide dagen bestaan uit een ochtend- en middagronde. Tussen de sessies door is tijd om te netwerken. Blijf dus even hangen of kom op tijd: de organisatie trakteert op een frietje met een snack.
Gratis deelname & licentiepunten
Deelname is gratis en telt mee als verlengingsbijeenkomst voor de spuitlicenties 'Uitvoeren' en 'Bedrijfsvoeren'. Om hier gebruik van te maken is het belangrijk om een legitimatiebewijs en geldige spuitlicentiepas mee te nemen (kosten: € 50,- excl. btw).
Klik hier voor het complete programma en om aan te melden.
De ICM-velddagen worden georganiseerd door Wageningen University & Research, BO Akkerbouw, ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en dragen bij aan de doelen uit het Actieplan Plantgezondheid. Deze dagen worden mogelijk gemaakt door kennis en financiering vanuit BO Akkerbouw en de projecten Kennisimpuls Groene Gewasbescherming, Kennistransfer Plantgezondheid, PPS Bladschimmels, PPS Phytophthora en het EU-project IPM-works.
Voor meer informatie:
Wageningen University & Research
Droevendaalsesteeg 4
6708 PB Wageningen
T: 0317 480100
www.wur.nl