Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toepassing ICM neemt toe, zorg over ziektebeheersing groeit

Ruim de helft van de akkerbouwers is bekend met de systematiek van Integrated Crop Management (ICM). Een kwart past deze inmiddels toe. Tegelijkertijd nemen de zorgen toe over ziekten en plagen, zeker nu het middelenpakket snel krimpt. De sector boekt vooruitgang in verduurzaming, maar slaagt er nog onvoldoende in om emissie naar het oppervlaktewater te beperken. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van het Actieplan Plantgezondheid.

Bekijk de voortgangsrapportage van het Actieplan Plantgezondheid, voorjaar 2025

© BO Akkerbouw

Met het Actieplan Plantgezondheid wordt ingezet op een duurzamere manier van telen, met minder milieu-impact. In 2022 koos de sector voor ICM als eenduidige systematiek. Sindsdien wordt deze actief uitgedragen en toegepast. De praktijk blijft echter weerbarstig. Telers moesten acteren op langdurige wateroverlast en ontwikkelingen van ziekten en plagen als gevolg van klimaatverandering.

Groeiende uitdaging© BO Akkerbouw
De beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen blijft, net als eerdere jaren, volgens telers het grootste knelpunt als het gaat om plantgezondheid. De uitdaging groeit om voldoende opbrengst van goede kwaliteit van het land te halen. Steeds meer ziekte/plaag-gewascombinaties spelen op door het gebrek aan effectieve maatregelen en/of middelen. Een duidelijk voorbeeld is de bestrijding van Phytophthora infestans in aardappelen. Met de Taskforce Phytophthora werkt de sector aan een gezamenlijke aanpak. Deze werkwijze geldt als voorbeeld in eigen land voor andere gewassen, en voor andere (West-Europese) landen die ook te maken hebben met Phytophthora die nieuwe resistenties en virulenties ontwikkelt.

Biodiversiteit
Akkerbouwers zetten steeds vaker in op natuurlijke plaagbestrijding. Ze maken meer gebruik van akkerranden en bankerfields om natuurlijke vijanden en biologische bestrijders te stimuleren. Ook zetten ze vaker natuurlijke vijanden en biologische bestrijders uit. Naast deze functionele biodiversiteit namen akkerbouwers de afgelopen jaren meer maatregelen om de biodiversiteit te verbeteren, zo blijkt uit de enquête die AgriDirect uitvoerde in opdracht van het Actieplan. Met praktijkpilots is getest of inspanningen voor een betere biodiversiteit zijn te belonen met de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw (BMA). BO Akkerbouw werkt, samen met haar leden en meerdere partners, aan een bredere uitrol van de BMA.

Emissies blijven aandachtspunt
Ondanks tal van activiteiten en maatregelen lukt het nog niet om emissies naar oppervlaktewateren voldoende terug te dringen. Er blijven teveel normoverschrijdingen. BO Akkerbouw zet er samen met haar leden en andere partijen op in om vooral met een gebiedsgerichte aanpak de doelen van de Kaderrichtlijn Water te halen. Naast waterkwaliteit zijn er meer redenen om hard te blijven werken aan emissiereductie: de zorg voor omwonenden, natuurgebieden en gewassen in naburige percelen verdienen bescherming tegen ongewenste residuen. Bovendien attenderen BO Akkerbouw en haar leden de telers op nóg een reden voor emissiereductie: de structurele normoverschrijdingen leiden tot steeds meer beperkingen op het middelenpakket.

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
Tel.: +31 (0)79 3030330
info@bo-akkerbouw.nl
www.bo-akkerbouw.nl

Publicatiedatum: