Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dauwnatte nachten vergroten het risico

Valse meeldauw actief in zaaiuien

Net als vorig jaar wordt ook dit groeiseizoen de schimmel valse meeldauw (Peronospora destructor) nadrukkelijk waargenomen in de uienteelt. "Waar het eerst in plantuien werd gesignaleerd, zien we inmiddels ook een toenemende aantasting in zaaiuien. De verwachting is dat de druk de komende weken verder zal toenemen", schrijft De Groot en Slot.

Zowel uit het noorden, midden als oosten van Nederland komen bij het bedrijf meldingen binnen van aantastingen. Daarmee is de schimmel dit seizoen opnieuw vroeg aanwezig. Belangrijk om te weten: wat men nu ziet, is het gevolg van een infectie die al 10 tot 18 dagen geleden plaatsvond, vanwege de lange incubatietijd van deze schimmel.

"Aantastingen worden vooral gevonden in percelen die al wat verder ontwikkeld zijn. Maar ook percelen met een latere zaai of dunnere stand zijn gevoelig. Daarom: wees extra alert, óók in deze percelen. Volg het ziektebestrijdingsschema en overleg met je teeltadviseur voor een passend plan van aanpak."

Weersomstandigheden: ook nu risico
Hoewel dit seizoen tot nu toe duidelijk droger verloopt dan het extreem natte 2024, wordt er toch al valse meeldauw waargenomen. Dat komt doordat de schimmel ook kan toeslaan bij dauwnatte nachten, zodra het gewas een gesloten bladstand bereikt. Er is dus geen langdurig vochtig weer nodig voor infectie, zoals bij sommige andere schimmels.

"Met de weersverwachting van komende week is de kans op dauwnatte nachten groot in meerdere regio's. Curatieve bestrijding is met het huidige middelenpakket niet mogelijk, dus tijdige detectie en preventieve aanpak zijn essentieel."

Let op de eerste symptomen:

  • Bleekgroene ovale plekken op het blad;
  • Later: een violetgrijze sporenmassa op de aangetaste plekken;
  • Uiteindelijk sterven de bladeren af en kleuren ze bruin.

Vroege aantastingen kunnen leiden tot flinke opbrengstderving. Daarnaast kan de afrijping vertragen en de effectiviteit van anti-spruitbehandelingen afnemen, doordat het gewas verzwakt.

Zo houdt u het gewas gezond:

  • Controleer uw percelen frequent;
  • Besteed extra aandacht aan percelen met een dunnere stand of late zaai;
  • Volg de adviezen van uw teeltadviseur op;
  • Ga tijdig in gesprek over een passende strategie.

Bron: De Groot en Slot