In de regio Kitami in Hokkaido, Japan, is recentelijk de uienoogst van start gegaan. Dit markeert het begin van een cruciale tijd voor het grootste uienteeltgebied van het land. Kitami City, samen met Kunneppu en Oketo, is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de uienproductie in Japan. Op het landbouwbedrijf van Saito Shohel in Kitami City zijn ze ongeveer een week geleden begonnen met het oogsten van een vroegrijpe witte uienvariëteit, bekend als "mashiro". In het Japans betekent "mashiro" letterlijk "wit".
Voor het oogsten wordt een speciaal voertuig ingezet dat de mashiro-uien verzamelt, nadat ze al van hun wortels zijn ontdaan en netjes in het veld liggen. Werknemers op het voertuig verwijderen handmatig ongewenste materialen zoals beschadigde uien en stenen om de kwaliteit van de oogst te garanderen. Hoewel er dit jaar minder regen is gevallen, melden de lokale landbouwcoöperaties dat de groei van de uien alsnog normaal heeft plaatsgevonden en is de verwachte opbrengst vergelijkbaar met een gemiddeld jaar.
Saito benadrukte dat de beperkte regenval het werk bemoeilijkte. Hij benadrukte dat zijn uien bekend staan om hun zoete en knapperige eigenschappen en adviseert om ze in plakjes te snijden voor consumptie. De uienoogst zal doorgaan tot begin oktober, terwijl de distributie naar verschillende delen van Japan al eind juli van start gaat.
Bron: NHK World