Tholen - Alweer bijna vier jaar terug startte Yeliz Kaya met Green Ova, gericht op de import van Turkse groenten en fruit voor de Europese markt. Het Turkse assortiment telt inmiddels een breed scala aan groenten en fruit met af en toe verrassende items. "Zo heb ik afgelopen maanden enorm veel Turkse uien geïmporteerd."
© Green Ova
"In Turkije worden de grove Spaanse uientypes geteeld (80+). Spanje is de grootste concurrent voor de Turkse uien en die prijzen waren dit jaar een stuk hoger en daar konden we met de Turkse uien perfect op inspelen. Mijn Turkse leverancier heeft de beschikking over professionele teelt- en sorteerfaciliteiten en daarmee konden we afgelopen seizoen goed in de behoefte voorzien met grove, zoete uien", vertelt Yeliz. Green Ova leverde de uien in zakken van 10 en 25 kg.
Met de start van het Hollandse seizoen is de animo voor de Turkse uien afgenomen. "Omdat het prijsverschil met de Nederlandse uien groter wordt is er nu minder belangstelling", vertelt Yeliz. Ze voert alleen gele uien uit Turkije. "Ik heb wel gevraagd naar de mogelijkheden voor rode uien, maar daar kwamen we prijstechnisch niet uit. Maar met de gele uien hebben we dit jaar een mooie basis gelegd. Klanten vertelden me dat dat ze dit jaar voor het eerst konden vertrouwen op een consequente kwaliteit, maat en verpakking van de Turkse uien."
© Green Ova
Turkse paprika's ondergewaardeerd
Ook het Turkse granaatappelseizoen staat bij Green Ova op punt van beginnen. "Verschillende telers zijn al gestart, maar wij wachten altijd op de Hicaz-varieteit, wat de meest gevraagde soort is. Granaatappelen horen qua volume bij mijn grootste producten en de verkoop zit nog altijd in de lift. De oogst is dit jaar prima en ligt goed op schema", vertelt Yeliz. Ook het Turkse vijgenseizoen is inmiddels in volle gang. "Het opmerkelijke vind ik dat een product als paprika vanuit Turkije in Europa altijd wordt ondergewaardeerd ten opzichte van bijvoorbeeld Spaanse en Marokkaanse, terwijl ze er zeker niet voor onder doen. Bij vijgen en granaatappelen is daar geen sprake van en heeft men juist de voorkeur voor de Turkse origine."
Turkse tomaten importeert Green Ova hoofdzakelijk in de winterperiode. "De afgelopen twee weken was deze import heel interessant, maar ik durfde het niet aan. Het duurt zes dagen voor de tomaten uit Turkije hier zijn en de markt kan er op het moment dat ze arriveren weer heel anders uitzien", vertelt Yeliz. "Ook Turkse kiwi's zijn voor ons een interessante productgroep. Deze gaan na de oogst in Turkije gelijk de koeling in en worden verkocht als het Europese aanbod lager wordt en de markt weer aantrekt."
© Green Ova
Rechtstreekse export van Turkije naar Midden-Oosten
"Ik verkoop de Turkse producten aan groothandels en supermarkten door heel Europa, variërend van België, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië tot Estland. Ook zijn we nu gestart om vanuit Turkije rechtstreeks naar het Midden-Oosten te exporteren", vertelt Yeliz. "Het mooie is dat we als groep, waar onder meer ook JNV Produce, GrecFresh en Vita Verde onder vallen, ook volop beschikken over producten van Griekse en Italiaanse komaf. Zeker in tijden van schaarste is dat een groot pluspunt.
Ook voor typisch specifieke Turkse groenten als Sivri, Carli, Dolma, Kapya, aubergines en courgettes kunnen de klanten bij Green Ova terecht. "Hiervoor hebben we onder meer veel klandizie bij de etnische supermarkten in Nederland", vertelt Yeliz. "En ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer mogelijkheden ontstaan. Zo hebben we ook veel Turkse prei geleverd aan snijderijen, maar afgelopen jaren was er meer dan genoeg prei in Europa. Een ander product met potentie zijn Turkse pitahaya's. Ik ben nog op zoek naar een Turkse teler met de juiste certificeringen, dan weet ik zeker dat we hier ook mee kunnen knallen!"
Voor meer informatie:
Yeliz Kaya
Green Ova
Aartsdijkweg 97
2676 LE Maasdijk
M: +31 (0)6 15941247
[email protected]
www.green-ova.com