Noorsd-Amerikaanse uientelers zijn begonnen met de oogst en hebben een aanzienlijke nationale opbrengst binnengehaald. Op dit moment wordt er geoogst in Washington, Idaho, Oregon, Nevada, Colorado en New York, terwijl Wisconsin en Michigan binnenkort van start gaan. "Mexico is klaar met hun oogst, en enkele telers in Californië blijven nog enige tijd uien leveren," meldt John Harris van Paradigm Fresh. Hij voegt toe dat Californië dit seizoen een recordopbrengst heeft behaald. "Ook Canada heeft een goede oogst zonder noemenswaardige weersproblemen."
De overgang van oude naar nieuwe bewaaruien is over het algemeen voorspoedig verlopen. In alle teeltgebieden wordt de oogst verwacht tot ongeveer half oktober.
Al met al bieden de verschillende teeltregio's een overvloed aan uien van hoge kwaliteit. De staten rapporteren bij de start van het bewaaruienseizoen een gemiddelde tot bovengemiddelde oogst. Voor het seizoen 2025-2026 wordt import verwacht uit Peru, Egypte en Nederland, terwijl de Amerikaanse sector naar verwachting haar uien blijft exporteren naar Mexico en Azië.
© Paradigm Fresh
Dit zorgt voor een scheve verhouding tussen vraag en aanbod. "De vraag is prima en dat was de hele zomer al zo. Er was een constante behoefte, zoals verwacht. Het probleem is dat er gewoon meer uien zijn dan we nodig hebben," zegt Harris.
Dit leidt tot een markt die onder het seizoensgemiddelde ligt. "Het lijkt erop dat dit nog even zo blijft. De markt voor witte uien staat er relatief goed voor, met mogelijkheden voor herstel tegen het einde van het jaar of het begin van volgend jaar," merkt Harris op. Hij voegt daaraan toe dat de markt voor gele uien waarschijnlijk laag zal blijven. Ook de markt voor rode uien is zwak. "Er zullen kansen zijn voor contracten en inkoop voor wie daarin geïnteresseerd is."
Kijkend naar de toekomst zou een verandering in het weer in Mexico of minder overtochten naar de Verenigde Staten in het komende voorjaar de uienmarkt weer kunnen aanwakkeren.
Voor meer informatie:
John Harris
Paradigm Fresh
Tel: +1 970 7752049
[email protected]
www.paradigmfresh.com