Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Machiel Boons, Uienradar:

"Een schakel die geen ruis veroorzaakt, maar juist helderheid brengt"

Tholen - Een voelspriet in de markt. In deze rol ziet commissionairsbedrijf Uienradar van Machiel Boons zichzelf graag. "We zoeken voortdurend uit hoe de markt zich ontwikkelt en met die kennis op zak gaan we telers informeren, soms anoniem digitaal, maar even goed persoonlijk op het erf. Transparantie moet aan de basis liggen van een koopovereenkomst. Daar werken wij graag aan mee", aldus Machiel.

© Uienradar
Machiel Boons (derde van links), samen met zijn inkooppartners Rick Hovenkamp (Drenthe en Groningen), Sander Steins (Limburg) en Frank Hendriks (Oost-Brabant)

Vier regionale inkooppartners in het noorden en oosten van Nederland houden de vinger aan de pols bij de uientelers. Zelf onderhoudt Machiel de contacten met de verpakkers en de handel. "Van Noord-Holland tot Groningen, en via het oosten helemaal naar Zuid-Limburg, dat is ons werkgebied. In Zuid-Holland en Zeeland zijn er wel een paar telers waar we mee samenwerken, maar de meeste afnemers komen al uit het zuidwesten, dus die regio's voegen niet zoveel toe."

Via een WhatsApp-service houdt Uienradar de uientelers direct op de hoogte van wat er speelt. "Ik stuur marktinformatie, maar ook verzoekjes als we een bepaalde maat of kleur zoeken. En tijdens het groeiseizoen geef ik updates over hoe de uien erbij staan", legt Machiel uit. De combinatie van digitale info en persoonlijk contact zorgt ervoor dat telers goed geïnformeerd blijven.

Openheid wordt gewaardeerd
Uienradar doet puur commissionairswerk. "Ik ben geen handelaar, ik koop nooit iets op eigen naam", benadrukt Machiel. "Alles is op commissiebasis. Daardoor kan transparantie worden geboden. Telers weten wat de verwerker betaalt, en verwerkers weten wat de teler krijgt. Die openheid wordt nog altijd gewaardeerd, zowel door telers als door afnemers."

Volgens Machiel is dat geen vanzelfsprekendheid meer. "Steeds meer handelaren kopen op eigen naam. Maar dan weet de teler niet wat zijn partij echt opbrengt. Je verliest een stuk transparantie in de keten." Net zoals bij huizen: op Funda zie je richtprijzen, maar wat de uiteindelijke verkoopprijs is, blijft verborgen. "Online vind je heel wat gegevens over de markt, maar ja, iedereen kan wat zeggen en roepen. Het is niet evident om te allen tijde precieze en juiste inlichtingen te vinden."

© Uienradar

Een ander voordeel van Uienradar is de brede blik op de keten. "Doordat een commissionair met iedereen contact heeft, ook met verpakkers die zelf exporteren en eigen inkopers hebben, is hij als het ware een voelspriet in de markt. Weten welke verwerker voorraad tekortkomt, of wie op een bepaald moment bereid is wat extra te betalen, is heel nuttige informatie."

Zowel grote als kleine telers kloppen aan bij Uienradar. "De grotere bedrijven zijn vaak resoluter", merkt Machiel op. "Soms steek je meer energie in het bemiddelen van een kleine partij dan in vijftien hectare in één keer. Maar dat hoort erbij."

Wisselende kwaliteit, overwegend positief
Qua oogst en kwaliteit is Machiel overwegend positief dit jaar. "De vroege blokken zijn al getarreerd, en de tarra voor de uien van zandgronden ligt lager dan vorig jaar. Die lijken dus van goede kwaliteit."

© Uienradar

Toch zijn er ook kanttekeningen. "Op de zwaardere gronden zie je iets meer Fusarium voorbijkomen dan anders. Maar dat is nog niets vergeleken met vorig jaar, toen was het echt een bacteriejaar. Toen kwam er vocht in openstaande uiennekken aan het eind van het seizoen. Als dat gebeurt, is het ellende."

Hittegolf als kantelpunt
Een hete week eind augustus gooide deels roet in het eten. "In die week werden er geen uien gerooid, omdat men bang was voor zonnebrand. Dat heeft ervoor gezorgd dat uien die daarna zijn gerooid te scherp waren en daardoor sneller kaal vielen. Daarnaast zijn door de hitte veel percelen gestopt met groeien. De vroegere percelen hadden er niet veel last van, die stonden al ver in de ontwikkeling. Maar de latere blokken heeft het veel nagroei gekost", besluit Machiel. "Zonder die ene week hadden de opbrengsten waarschijnlijk nog hoger gelegen."

Voor meer informatie:
Machiel Boons
Uienradar
Lehmkuhlstraat 18
8266 DH Kampen
Tel: +31 (0)6 41669970
[email protected]
uienradar.com

Dit artikel is afkomstig uit de uienspecial van het vakblad Primeur. Klik hier om een abonnement af te sluiten.

Gerelateerde artikelen → Zie meer