Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sunions in december in Britse retail

Sunions, een traanloos uienras ontwikkeld via jarenlang veredelingswerk, keert begin december terug in de Britse supermarkten onder het No. 1-merk van Waitrose.

"Of het nu in de keuken is of bij een potje Monopoly, niemand wil tranen met Kerst," waarmee BASF | Nunhems de rol van uien bij de seizoensbereiding van gerechten benadrukt. Het uienras werd in 2022 in het VK geïntroduceerd, na meer dan dertig jaar conventionele veredeling binnen het groentenzadenprogramma van BASF.

Sunions onderscheiden zich van gewone uien doordat ze tijdens opslag milder en zoeter worden. Moulton Bulb, een teler en verpakker uit Lincolnshire die jaarlijks zo'n 25.000 ton uien en sjalotten verwerkt en samen met andere telers ongeveer 100.000 ton uien verpakt, verzorgt de productie en kwaliteitscontrole voor het retailseizoen.

"Ondanks vier decennia in het familiebedrijf kan ik nog steeds geen gewone ui snijden zonder tranen," zegt Moulton Bulb-directeur Robert Oldershaw, die meldt dat Sunions vorig jaar een omzetstijging van meer dan 30 procent lieten zien.

De uien worden in juli geoogst, gevolgd door minimaal vier maanden conditioning voor verkoop. Kwaliteitscontroles omvatten onder andere het meten van pyruviczuurniveaus, een biochemische indicator voor scherpte. Oldershaw: "Bij Sunions voeren we ook blindtests uit, waarbij panelleden de uien snijden, bij hun ogen houden en inhaleren om te controleren of ze tranen. Pas wanneer Sunions deze tests doorstaan, gaan ze naar de retail."

De variëteit past volgens Oldershaw goed binnen het assortiment van het bedrijf en is geschikt voor de keuken: "Gekookt lijken Sunions sterk op andere bruine uien, maar mijn favoriete manier om ze te eten is rauw – in een salade of op een kaas-uienbroodje. Ze zijn heerlijk zoet en hebben de typische uiensmaak zonder andere ingrediënten te overheersen."

BASF | Nunhems benadrukt dat Sunions illustreren hoe het bedrijf groenten ontwikkelt die consumenten waarderen. Waitrose zal de uien in de winkels labelen als "tearless onions".

Bron: Retail Times

Gerelateerde artikelen → Zie meer