Een stuk grond dat lag te wachten op een idee, zo begon het allemaal voor Johnny de Bat van Symach. In plaats van er hooi te blijven maaien, besloot hij samen met zijn vrouw en buurman iets nieuws te ondernemen: een wijngaard. De eerste flessen komen in zicht.
© Symach
Een aantal jaar geleden verhuisden Johnny en zijn vrouw naar een kleine boerderij met een aantal hectare grond. "De eerste twee jaar maaide ik het gras en verkocht ik het hooi aan de buurman voor zijn paarden", vertelt Johnny. "Maar op een gegeven moment dacht ik: dit is toch zonde van de grond."
Toeval of niet, diezelfde dag lazen hij en zijn vrouw een artikel in de PZC over een nieuwe wijngaard in Aardenburg. "Die jongen kende ik nog van vroeger. Toen ik dat las, zei mijn vrouw: 'Waarom doen wij dat eigenlijk niet?' En een paar uur later kwam de buurman langs met precies hetzelfde idee. Zo is het begonnen."
Samen ondernemen in de polder
Voor beide buren is het veel meer dan een hobbyproject waarin de vrouwen ook volop meedoen. "Als we het doen, dan doen we het goed." Samen hebben ze anderhalve hectare wijngaard, met in totaal zo'n 4700 stokken, aangeplant. Meteen een forse investering.
"Je hebt alleen al 1.700 palen en meer dan 23 kilometer staaldraad nodig voor de basisstructuur. Daarnaast hebben we ook fors geïnvesteerd in apparatuur, tanks, pers, ontsteler, noem maar op. En nu zijn we bezig met het kiezen van de juiste flessen en het ontwerp van de etiketten." Dat laatste is ook een project op zich, van de keuze voor het type fles met kurk of schroefdop. Plus dat je moet voldoen aan allerlei regels van de NVWA en de Douane, omdat het om alcohol gaat.
© Symach
In september haalden ze de eerste oogst binnen. "Er zit nu ongeveer 3.500 liter wijn in de tanks", vertelt Johnny. "Dat is meer dan we verwacht hadden." De naam van de wijn is al bekend: Bossenblie, dialect voor de polder waarin de wijngaard ligt, de Beoostenblijse polder. "We vonden dat het product echt een regionale identiteit moest hebben."
Topseizoen dankzij droog, zonnig weer
De grond in de Beoostenblijse polder blijkt uitstekend geschikt. "We hebben lichte kleigrond met veel voedingsstoffen", zegt De Bat. "Sterke planten, weinig ziektes, dat is belangrijk. Dit jaar hadden we door het droge, zonnige weer een topseizoen qua oogst."
De smaak is nog een verrassing. "We moeten eerlijk zijn: we kunnen nu geen wonderen verwachten. Maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Onze wijnstokken zijn nog jong, we zitten pas in het derde jaar. Pas na zeven jaar heb je echt een volle productie en een stabiele kwaliteit."
© Symach
De eerste botteling staat gepland voor het voorjaar van 2026. "De witte wijn en rosé gaan we als eerste bottelen", zegt De Bat. "De rode wijn moet nog rijpen op hout, dat duurt zeker nog een tot twee jaar."
De verkoop wil hij lokaal beginnen. "Ik heb een groot netwerk en veel contacten met ondernemers in de regio. Slagers, horeca, kleine speciaalzaken, die hebben al belangstelling getoond. Het is leuk om te zien dat mensen zeggen: 'Als je wijn hebt, laat het weten, dan zetten we hem op de kaart'."
Van kantoorpak naar klompen
Johnny werkt vier dagen per week als sales executive bij Symach, al is het in de praktijk vaak meer. Het contrast tussen zijn dagelijkse werk en het leven in de wijngaard kan nauwelijks groter zijn. "Bij Symach zit ik veel op kantoor, in de auto of bij klanten. In de wijngaard ben ik buiten, met mijn handen bezig. Dat is ontspanning voor mij."
Toch is het werk intensief. "De teelt vraagt ongeveer 1.200 uur per hectare per jaar", legt hij uit. "Het is veel handwerk. Snoeien, aanbinden, scheuten vastzetten, maar met zijn vieren is het goed te doen." Bij de oogst komt er extra hulp. "We hadden dertig vrijwilligers bij de pluk. Dat is echt een happening. Het is gezellig en sociaal, mensen vinden het prachtig om te helpen."
© Symach
Hoewel hij zichzelf geen wijnkenner noemt, stopt Johnny veel van zijn professionele ervaring in het project. "Ik ben geen wijnexpert, maar wel precies", zegt hij. "Of het nu om verpakkingsmachines gaat of om wijn, kwaliteit verkoopt zichzelf. Dat is altijd mijn uitgangspunt geweest. Daarom moet de wijn straks goed zijn, anders brengen we hem gewoon niet op de markt. Liever een jaar langer wachten dan een matig product verkopen."
Wijbouw groeit elk jaar
De toekomst van Nederlandse wijn ziet hij positief tegemoet. "De wijnbouw groeit elk jaar", zegt hij. "Door het klimaat en door de kennis die er nu is, kun je in Nederland echt goede wijn maken. Wij willen daar graag een bijdrage aan leveren."
De eerste open dagen zijn al in gedachten. "Zodra de wijn in de fles zit, organiseren we proeverijen en rondleidingen. Maar pas als we zeker weten dat het product goed is. Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken."
Voor meer informatie:
Johnny de Bat
© Wijngaard Bossenblie
Wijngaard Bossenblie
Beoostenblijsestraat 2A
4571 PA Axel
[email protected]
Dit artikel is afkomstig uit het vakblad Primeur. Klik hier om een abonnement af te sluiten.