Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Presidium Gießen controleert kwaliteit van groenten en fruit

Kijken, meten, ruiken en proeven: dat zijn de hoofdopgaven van de drie kwaliteitscontroleurs van het presidium van het Duitse district Gießen. Dag in dag uit zijn zij in heel Hessen onderweg om ervoor te zorgen dat appelen, sla, kiwi's, paddenstoelen en groenten vers op de borden van de consumenten belanden, meldt de Duitse website nh24.de.

Hun controles voeren ze uit bij groothandelsbedrijven, bij telers van groenten en fruit, maar ook in de grote distributiecentra van ketens als Aldi, Edeka en Rewe. In 2013 hebben de specialisten op het gebied van kwaliteit en versheid bij 640 bedrijven in totaal 1767 onaangekondigde bedrijfsbezoeken gedaan. "Wij beoordelen bij onze inspecties op een groot aantal criteria, die allemaal moeten kloppen", aldus Lothar Lauck, kwaliteitscontroleur bij het presidium. Zo is bij veel producten de grootte en het gewicht een beslissend kwaliteitscriterium dat de prijs bepaalt. Een afwijking van 20 gram betekent bij een levering van 20 ton kiwi's bijvoorbeeld al een waardeverlies van meerdere duizenden euro's.

"Andere producten snijden we open en worden in sommige gevallen geproefd om de rijpheid en smaak te testen of om vast te stellen of er gebreken zijn zoals vruchtmaden of bruin vruchtvlees bij appelen", aldus de deskundige. Bij aanmerkingen op de producten worden er waarschuwingen en een verkoopverbod gegeven. De bedorven waren mogen dan niet meer verkocht worden. Ook aan de formele eisen moet worden voldaan. Zo controleerde men in het afgelopen jaar de etikettering van 16.881 leveringen om na te gaan of een product daadwerkelijk dat bevat wat op de verpakking staat of het herkomstland op de verpakking wordt aangegeven en of de handelsklasse die op de verpakking staat, klopt. Bij ernstige overtredingen schrijven de controleurs een bekeuring uit. In 2013 is dat in 148 gevallen gebeurd. In drie gevallen werd er zelfs een bekeuringsprocedure gestart. Meestal is een waarschuwing en een verkoopverbod echter voldoende.
Publicatiedatum: