Duitse groenten- en fruitimport iets lager in eerste half jaar
De waarde van de import van zowel vers fruit als die van verse groenten bleef wel achter bij die in 2013, nl. met resp. 3 en 10 procent. De doorsnee prijs per ton was zowel van vers fruit als van verse groenten 5% lager.
Bij het verse fruit domineert bananen, de import was in de eerste helft van dit jaar 3% groter dan vorig jaar. Opvallend is de forse daling van de import van sinaasappelen. Duitsland importeert gewoonlijk het overgrote deel van de sinaasappelen uit Spanje. Het aanbod van Spaanse sinaasappelen was in het eerste halfjaar klein; totale export 1,09 miljoen ton tegen 1,33 miljoen ton in de eerste helft van 2013. Verder valt de grote daling van de import van peen op. De import van tomaten, het belangrijkste groenteproduct, liet een kleine min (-2%) zien. Producten waarvan in de eerste helft van het jaar meer werd ingevoerd waren appels met en plus van 13%, komkommers +3%, paprika's +3%, druiven +6% en verder nog watermeloenen en Clementines.
Veel minder Spaanse sinaasappelen
Spanje is van alle verse groenten en fruit gezien de belangrijkste leverancier maar dat komt door de grote import van vers fruit. Van verse groenten is over het hele jaar gezien Nederland de belangrijkste leverancier van Duitsland. In de eerste helft van het jaar is Spanje wel de grootste groenten leverancier. Ondanks de forse min bij de import van Spaanse sinaasappelen is de totale Duitse fruitimport uit Spanje in het eerste halfjaar "maar" 4% achtergebleven bij vorig jaar. Tegenover de forse min van sinaasappelen stond een forse plus van de import uit Spanje van Clementines (+16%), appels (+16%), peren (+20%), aardbeien (+10%) en druiven (+19%). De Duitse import van Spaanse kiwi's was overigens ook fors (-13%) kleiner in de eerste helft van dit jaar.
De Duitse import van Spaanse groenten was in de eerste helft van dit jaar 4% groter dan een jaar terug. Van het belangrijkste product tomaten was de import een fractie groter. De import van Spaanse komkommers was 4% groter en die van paprika's uit Spanje eveneens 4% groter. Meer Nederlandse tomaten, appels en peren Nederland kon in de eerste helft van dit jaar iets (2%) meer op de Duitse markt afzetten. Dit op basis van cijfers van het Duitse Statistisches Bundesambt die in principe uit gaat van het land van oorsprong. Het cijfer van Nederland is dus Nederlands product. In de praktijk is dit niet altijd het geval en zit er ook een deel(tje) re-export in. Volgens de Duitse importstatistiek werd er in de eerste helft van dit jaar 6% meer aan Nederlandse tomaten ingevoerd dan vorig jaar. De import van Nederlandse komkommers en paprika's bleef iets achter en die van peen viel fors (met bijna een kwart) terug. Uien met een plus van 16%, appels (+7%) en peren (+14%) deden het goed.
Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
[email protected]