Russische recordoogst in 2015

Turks - Russisch conflict voor WTO

Turkije wil dat de WTO uitspraak doet over de Russische boycot. Volgens Ankara overtreedt Moskou door de grenzen te sluiten internationale afspraken. Rusland is er van overtuigd dat dit niet het geval is. Volgens berichten zouden de eerste exporteurs in Turkije de deuren hebben gesloten. Ze zouden het slachtoffer zijn geworden van de boycot. De Russische regering presenteerde oogstcijfers over 2015. Volgens deze statistieken werd een record volume geoogst. Daarnaast werd 30 ton Poolse champignons vernietigd en bezoekt de fytosanitaire dienst enkele bedrijven in Wit-Rusland. Oekraïne werkt aan een vrijhandelsakkoord met Turkije en Israël.

Turks Russisch conflict voor WTO
De Turkse president Erdogan stapt naar de WTO over de Russische boycot. Ankara bereidt deze stap voor om de Wereldhandelsorganisatie te vragen zich over de boycot te buigen. Turkije zegt bewijsmateriaal te verzamelen dat Russen de WTO-regels overtreden. De Russen zijn er van overtuigd dat het de WTO in hun voordeel zal oordelen. Volgens de regering in Moskou is er met alle internationale wetgeving en verdragen rekening gehouden toen de boycot werd afgekondigd.Eerste faillissementen Turkse exporteurs
Volgens berichten in Turkse media hebben de eerste exporteurs in Antalya die exclusief naar Rusland exporteerden de deuren gesloten. De exporteurs worden gedwongen naar de binnenlandse markt te kijken, nu Rusland de grenzen sloot. Dat veroorzaakt forse prijsdalingen, vooral voor tomaten.
De Turkse export viel vorig jaar lager uit, belangrijkste oorzaken daarvan zijn fluctuaties in de wisselkoers en politieke crises. Over het hele jaar daalde de export met 8,7 procent.

De instabiliteit in de regio deed de export naar deze markten met 2,4 miljard dollar dalen. Door de oplopende spanning met Rusland viel de export naar dit land met 12 procent terug in december.
De wisselkoers vertekent echter het beeld. Gerekend in euro's steeg de export van 48,3 miljard euro naar 53 miljard euro. De definitieve cijfers worden echter berekend in dollars, wat een verlies oplevert van 12,9 miljard dollar.

Russische inspectie bezoekt Wit-Russische bedrijven
Op korte termijn zal de Russische inspectie een bezoek brengen aan enkele bedrijven in Wit-Rusland. De inspectie vindt plaats bij champignonkwekerijen en zachtfruittelers. Rusland benadrukt dat het om een routine inspectie gaat.

Citroenenprijzen stijgen in Oekraïne
Volgens cijfers van APK-Inform zijn de prijzen voor citroenen op vrijwel alle groothandelsmarkten in Oekraïne gestegen. De grootste stijging werd genoteerd in Khmelnitsky waar de prijs in een week tijd steeg van 1,30 tot 1,38 euro naar 1,53 tot 1,61 euro per kilo. In vergelijking met vorig jaar ligt de prijs 1,7 maal hoger. Ook op de groothandelsmarkt in Kiev steeg de prijs van 1,15 tot 1,38 euro naar 1,34 tot 1,53 euro per kilo. De duurste citroenen zijn nu 74 procent duurder dan in de laatste weken van 2014. De stijging is volgens analisten het gevolg van de grote vraag rond de jaarwisseling en een beperkte aanvoer.

Russische recordoogst in 2015
Het Russische Ministerie van Landbouw publiceerde de oogstcijfers van vorig jaar. Volgens de cijfers werd er een record van 16,1 miljoen ton groenten geoogst, tegen 15,5 miljoen ton een jaar eerder. Dat cijfer ligt ook 12,3 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

De opbrengst van kasgroenten kwam uit op 470.900 ton groenten, waaronder 337.000 ton komkommer, 123.400 ton tomaten en 10.500 ton andere kasgroenten. De aardappeloogst kwam uit op 33,6 miljoen ton, dat is 15,9 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. De fruitoogst staat op 2,9 miljoen ton, dat is negen procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Rusland vernietigd 30 ton Poolse champignons
De Russische fytosanitaire dienst heeft dertig ton Poolse champignons onderschept en vernietigd. Twee vrachtwagens met Wit-Russische kentekenplaten werden in Rostov staande gehouden. De lading, dertig ton champignons, werd vergezeld met documenten die stelden dat het product uit Wit-Rusland afkomstig was. Bij nadere inspectie ontdekten de Russen dat er op de kratten als land van oorsprong Polen genoemd werd.

Oekraïne wil vrijhandelsakkoord Turkije en Israël
De Oekraïense regering is in onderhandeling met Turkije en Israël om een vrijhandelsakkoord te sluiten. Deze markten zijn voor de Oekraïense export van graan en oliezaden belangrijke bestemmingen. Naar verwachting zal de export van deze producten stijgen als de handtekeningen gezet zijn. Voor Turkije ziet de Oekraïense regering ook veel potentieel nu het land geboycot wordt door Rusland.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven