Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Canadese teler heeft ondergrondse groentenbewaring

In Guelph, Ontario slaat teler Zach Loeks jaarrond groenten op in zijn prijswinnende, ondergrondse koelopslag. Gedurende de winter worden de groenten net boven het vriespunt gehouden met een bijna optimale luchtvochtigheid. Door in de winter duizend ijsblokken te maken, kunnen tijdens de zomer vergelijkbare omstandigheden in stand worden gehouden.

"We hebben jaarrond 2-4 C temperaturen," vertelde hij het Guelph Organic Conference op 29 januari.

Samen met zijn partner Kylah Dobson bewerkt Loeks Rainbow Heritage Garden op ruim 200.000 m2. Hij zegt dat telers het totaalplaatje moeten bekijken van het investeren in koude opslag. Dit omvat het ontwikkelen van een betrouwbare markt en het kunnen produceren van een onbeschadigde oogst.

"Een goed bewaarde en geteelde winterwortel is een veel beter product dan wat je in een gewone supermarkt kunt kopen."

De constructie van 20 bij 30 voet is in verschillende ruimten met ventilatie opgedeeld om opslagomstandigheden te optimaliseren. Loeks huurde een graafmachine om een gat te graven in een heuvel naast zijn tuin en overlegde met de lokale bouwinspecteur over de plannen. Er werden een drainage- en doorspoelsysteem geïnstalleerd en funderingen gegoten.

Vervolgens werd een kraan gehuurd om vier voorgegoten betonnen bogen te plaatsen. Deze moesten sterk genoeg zijn om de 2½ meter aarde te dragen die erbovenop werden gestort. Zelfs met korting kostten deze bogen $4.000 per stuk.

De achterwand van de opslageenheid bestaat uit gewapende cementblokken die onder de achterste boog zijn geplaatst. De voorzijde is goed van isolatie voorzien, een dakuitbouw voor schaduw en met cederhout afgedekt.

Op speciale verkoopdagen komen klanten langs waarvan velen net zo in de opslageenheid zijn geïnteresseerd als in de biologische producten.

In de betonnen vloer heeft Loeks over de hele lengte een paar aarden strips van 60 centimeter gelaten. Waswater kan hierdoor afvloeien of water kan worden toegevoegd om de vochtigheid te verhogen.

Water dat van de bogen druipt, is geen probleem geweest. Het verzamelde vocht loopt eerder langs de binnenrand dan dat het gaat druppelen.

Er werden eerst rekken geïnstalleerd maar Loeks vond dat het in zakken opstapelen van de producten in een aantal kamers effectiever was. Wortelen worden achterin opgeslagen en er wordt ruimte vrijgehouden voor de ijsblokken.

Loeks maakt de blokken in plastic containers die tijdens het groeiseizoen gebruikt worden om groenten in op te slaan. Ze zijn van een formaat dat gemakkelijk opgetild en schoongemaakt kan worden. De blokken worden eruit gedrukt door de zijkanten van de containers te buigen.

Geleidelijk wordt er een ijsmuur opgebouwd die het achterste deel van de opslag vult, wat voldoende is om de opslag in de zomer koel te houden.

De binnenzomertemperatuur zou - dankzij de constante temperatuur van de aarde - zelfs zonder het ijs relatief koel zijn. Loeks gebruikt polygordijnen om de opslag in verschillende temperatuurzones te verdelen, de koudste naast het ijs.

Loeks en Dobson wonnen in 2014 één van de innovatieprijzen uitgereikt door het Ontario Ministerie van Landbouw.

Bron: producer.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven