Uitgeverij Boekhout 20 jaar - Het verhaal van Pieter Boekhout

Tholen - In februari 1996 startte Pieter Boekhout op zijn zolderkamertje met het verzamelen van adressen voor het eerste Handboek AGF. Speciaal voor het jubileum doet Pieter zijn verhaal en blikt terug op 20 jaar Uitgeverij Boekhout. In de loop der jaren breidden zijn activiteiten uit en toen hij vanaf 1998 online ging met AGF.nl volgde er een groeispurt. Tegenwoordig ligt de focus nog steeds op het leveren van informatie, zowel online als offline. Uitgeverij Boekhout biedt een waaier aan handboeken en websites in diverse talen op verschillende gebieden waaronder AGF, groententeelt, bio en bloemen en planten.


Het handboek in 1998.

Het handboek

In 1996 bestond er een handboek met Nederlandse AGF-handelaren, maar daar stond een groot deel van de bedrijven nog niet in. "Ik wilde alle AGF-handelaren in één boek vermeld hebben", steekt Pieter van wal. "Samen met Dirian belde ik iedereen op om de gegevens te controleren en dit hielden we bij in een simpele database. 1996 was ook het jaar van de grootse telefoonnummerverandering in Nederland. In 1997 stonden we voor het eerst op de beurs AGF-totaal. Toen is de bal gaan rollen." Tijdens die beurs hoorde Pieter verschillende mensen spreken over het delen van informatie op internet. Hierdoor kwam hij op het idee om ook iets te gaan doen met het online verstrekken van nieuws voor deze sector.


Pieter en Dirian door de jaren heen.

AGF.nl

De domeinnaam www.agf.nl werd geregistreerd in 1997 en in 1998 ging de website officieel van start. "Nog lang niet iedereen had internet en het werkte overal langzaam. Deze feiten en zijdelingse commentaren zette ik opzij en samen met Martijn van Nijnatten ging ik Nederlands nieuws verzamelen over de aardappelen- groenten- en fruitsector. Al snel vroegen mensen uit de sector mij dit nieuws via e-mail te sturen. De eerste nieuwsbrieven waren een feit, alhoewel die er amateuristischer uitzagen dan nu", geeft hij lachend toe. "Het was meer een knipselkrant met stukjes uit lokale kranten en persberichten."


De eerste collega: Martijn van Nijnatten.

De AGF-sector reageerde heel positief op de nieuwsbrief. "Zo positief zelfs dat de eerste adverteerder zich al snel aanmeldde. Mijn eerste klant was Mike de Lange, van BP de Lange. Hij wilde graag reclame maken in mijn nieuwsbrief en daarna veel anderen met hem. Vanaf toen ging het heel hard. Binnen een paar jaar stond de nieuwsbrief vol met banners. Het is ongelofelijk en wonderlijk hoe het allemaal is verlopen", concludeert Pieter.Klik hier voor een voorbeeld van de nieuwsbrief in vroegere tijden.

Internationaal

Het verhaal was nog niet af. "Ik kwam in contact met verschillende personen en in 2005 ging de internationale versie van AGF.nl van start, genaamd Freshplaza. Freshplaza.com ging online en later ook de Spaanse, Italiaanse, Duitse en Chinese website."

Groentennieuws, Biojournaal, Bloemen en plantennieuws
Steeds meer marktgerichte telers gingen AGF.nl ook lezen en om die doelgroep en haar toeleveranciers apart van informatie te voorzien, startte Pieter met Groentennieuws.nl om teeltgericht nieuws te versturen. Enkele jaren geleden kwam daar een internationale versie van, genaamd Hortidaily. Ook de bloemen- en plantensector voorziet Uitgeverij Boekhout sinds vorig jaar van nieuws, zowel in het Nederlands als het Engels. Om de groeiende bio-sector te bedienen, werd ruim zes jaar geleden een speciale biologische website opgericht met nieuws in alle biologische sectoren.

Primeur
Primeur bestaat dit jaar al 30 jaar en dit blad nam Pieter vijf jaar geleden over van zijn vader. Hij ziet dat de jongere generatie met name online informatie opzoekt maar verwacht dat er altijd een categorie mensen zal blijven, die een vakblad zal lezen om kennis te verzamelen. "Ik geloof in de juiste combinatie van online en offline en daarnaast valt of staat een blad of website met goede verkopers en redacteuren. Ik ben trots op mijn team!"

Toekomst
Pieter kijkt positief naar de toekomst van het online verstrekken van nieuws en houdt daarbij rekening met de nieuwste ontwikkelingen. "De jongere generatie leest vaak alleen de koppen. Daarnaast wordt informatie snel en via verschillende media verzameld. We spelen daarop in door aanwezig te zijn op platforms als twitter, LinkedIn en Instagram, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat de nieuwsbrief weer terugkomt. In de komende jaren blijven we focussen op een goede relatie met onze klanten en gaan wij het nieuws verder personaliseren. Ons internationale team is dagelijks met elkaar in contact en wisselt informatie uit over de zaken die mondiaal spelen. Met elkaar willen we interessante content aanbieden en anticiperen op actuele zaken. Zo hopen we met onze websites wereldwijd bezoekers te blijven trekken."


De handboeken van Uitgeverij Boekhout.

Handboeken

Als het gaat om de handboeken is zijn mening stellig. "Daar blijft altijd ruimte voor. Ik daag iedereen uit om de actuele informatie en adressen zoals in onze handboeken ergens gratis op internet terug te vinden. Je vindt het nergens compleet én up-to-date."Dirian bedankt!
Pieter benadrukt dat hij zonder zijn geweldige vrouw niet zou staan waar hij nu stond met zijn bedrijf. "Dirian is mijn steun en toeverlaat. Zonder haar had ik absoluut niet bereikt wat we nu hebben. Zij maakte het contact met de personen uit de sector en onderhoudt dit nog steeds op een enthousiaste manier. Bovenal danken wij God dagelijks voor alle dingen die Hij heeft gegeven. Het is niet vanzelfsprekend."

Wil je Pieter en Dirian feliciteren? Stuur dan een mailtje naar pieter@agf.nl of dirian@agf.nl

De huidige websites van Uitgeverij Boekhout op een rijtje:

Nederlands
www.agf.nl
www.groentennieuws.nl
www.agfprimeur.nl
www.biojournaal.nl
www.bpnieuws.nl
www.uiennieuws.nl

Klik hier voor alle handboeken

Internationaal
www.freshplaza.com
www.freshplaza.es
www.freshplaza.it
www.freshplaza.de
www.freshplaza.cn
www.hortidaily.com
www.floraldaily.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven