Braziliaanse economie in diepe recessie

De Braziliaanse economie is vorig jaar met 3,8 procent gekrompen. Het is het slechtste cijfer sinds 1990. Het land heeft last van de dalende prijzen voor grondstoffen als olie en ijzererts. Brazilië is voor een groot deel afhankelijk van de export en dat wreekt zich nu de Chinese economie minder hard groeit. China is een van de belangrijkste afnemers van Braziliaanse grondstoffen.

Inflatie
Verder kampt Brazilië met een hoge inflatie van zo'n 10 procent. En de Braziliaanse munt, de real, is de afgelopen tijd flink in waarde gedaald. Het gemiddelde jaarinkomen per inwoner daalde 4,6 procent naar 28.876 real (6875 euro). De consumentenuitgaven namen met 4 procent af.

BRIC
Een paar jaar geleden werd het land nog geroemd als onderdeel van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China), een groep van veelbelovende opkomende economieën. Toen in Europa en de VS de kredietcrisis uitbrak, had Brazilië daar relatief weinig last van. Na een dip in 2009 groeide de Braziliaanse economie vrolijk door. Maar sinds begin 2014 is de glans eraf en was er bijna alleen nog maar sprake van krimp.

Bron: NOS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.