Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Brexit leidt tot duurdere Britse landbouwproducten

Een vertrek uit de EU (Brexit) heeft belangrijke gevolgen voor de landbouwsector van het Verenigd Koninkrijk. Mocht de Britse overheid besluiten om een meer open handelsbeleid te voeren, dan zullen de prijzen en het inkomen afnemen in diverse landbouwsectoren. Een verlaging of afschaffing van directe inkomenssteun vanuit de overheid zal de negatieve inkomenseffecten verder doen verslechteren. Een studie van LEI Wageningen UR laat zien dat voor de meeste sectoren de grootste veranderingen in het landbouwinkomen als gevolg van Brexit worden veroorzaakt door de veranderingen in het niveau van directe betalingen.

In deze studie, die in opdracht van de National Farmers' Union (NFU) is uitgevoerd, zijn drie handelsscenario's gecombineerd met drie verschillende niveaus van directe betalingen, doorgerekend op effecten van een Brexit voor de Britse landbouwsector. Handelsfacilitatiekosten leiden tot hogere prijzen voor Britse landbouwproducten omdat het VK een netto-importeur is van veel agrarische goederen. Een netto-importeur houdt dat een land meer importeert dan exporteert.

Landbouwproduct duurder voor consument
Daarnaast zal het VK geen gebruik meer kunnen maken van preferentiƫle (dus goedkope) importen uit 'derde landen' wat ook een prijsopdrijvend effect heeft. Hogere prijzen hebben een positief effect op de Britse agrarische productie, op de opbrengsten en het inkomen van de sector, maar landbouwproducten worden ook duurder voor de consument. Maatschappelijk gezien betekent het een daling van consumentenwelvaart.

Effecten vrijhandelsakkoord
Het positieve effect van hogere prijzen op de Britse agrarische inkomens in een scenario met een vrijhandelsakkoord met de EU en in een WTO-scenario* wordt teniet gedaan als deze scenario's worden gecombineerd met lagere directe betalingen aan de Britse boeren. Minder of een complete afschaffing van directe betalingen doet de resultaten voor de Britse inkomens in het liberalisatiescenario verder verslechteren. *Als het VK geen speciale afspraken op handelsgebied maakt met de EU of met andere landen en zelf niet haar grenstarieven verlaagt bij een Brexit maar de huidige importtarieven van de EU overneemt zoals de EU die met de WTO in het Landbouwakkoord van de Uruguay-ronden is overeengekomen.

Bron: LEI WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven