Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bedrijfsreportage Hazera:

"Altijd op zoek naar het schaap met de vijf poten"

Tholen - Groentezaad-veredelingsbedrijf Hazera ontstond in 2008 toen het moederbedrijf -de Franse LimagrainGroup - de groenteveredelingsbedrijven in Nederland en Israël samenvoegde tot één wereldwijde businessunit. Het bedrijf biedt meer dan 1.000 variëteiten in vijftien gewassen. Volgens Marcom Projectmanager Lando van Doorn heeft de integratie van de Israëlische en Nederlandse bedrijven grote voordelen opgeleverd. "De activiteiten van beide bedrijven waren écht aanvullend aan elkaar. Vanuit Israël had men bijvoorbeeld sterke marktposities in kortedaguien, vanuit Nederland in extra langedaguien. In Israël zaten echte tomatenspecialisten, maar die hadden geen positie op de Noordwest-Europese markt voor de teelt van hightech kastomaten. Gezamenlijk vergroten we nu onze markt op wereldwijd niveau."



"Hazera is al in 1939, voor het uitroepen van de staat Israël, opgericht. Het land moest worden opgebouwd en had onder een Arabische boycot een sterke eigen industrie nodig. Sindsdien groeide het bedrijf stormachtig en werd er een agribusinesssector met een hoog technologisch kennisniveau uit de woestijn gestampt. De activiteiten in Nederland hebben een soortgelijke ontwikkeling doorgemaakt, met zelfs een nog langere historie", vertelt Lando. De missie van Hazera is om wereldwijd leidend te zijn op het gebied van veredeling, ontwikkeling, productie en marketing van hybride groentevariëteiten en zaden. Het veredelingsbedrijf telt twee hoofdkwartieren, in Nederland en Israël.


Hoofdkantoor Berurim (Israel)

In Made (NL) zit een hoofdkantoor, kwaliteitscontrole, processing, onderzoekslaboratorium en tomatenveredeling, in Rilland een uienveredelingsstation en in Tuitjenhorn een R&D station voor Cruciferen (kruisbloemige gewassen). In Warmenhuizen wordt momenteel gebouwd aan een geheel nieuw Cruciferen R&D station. In het Israëlische Berurim zijn onlangs een nieuw hoofdkantoor en nieuwe laboratoria gebouwd (foto rechts), en daar is ook de veredeling van diverse vruchtgroentegewassen, uien en sla gevestigd. Maar liefst 17% van de omzet wordt geïnvesteerd in R&D en daarin zijn ook bijna 30% van het de ruim 750 medewerkers werkzaam.

Wereldwijd lokaal actief
Hazera behoort tot de Franse Limagrain Groep, een internationale Franse landbouwcoöperatie. Deze groep, die naast groenteveredeling ook takken heeft in akkerbouwgewassen en graanproducten, realiseert een jaarlijkse omzet van 2,4 miljard euro en is daarmee het op drie na grootste zaadbedrijf ter wereld. Puur in groentezaad moet Limagrain alleen Monsanto boven zich dulden. De groenteveredelingstak is verantwoordelijk voor bijna 30% van de omzet. Naast Hazera vallen ook de groenteveredelingsbedrijven Mikado Kyowa, Vilmorin en HM-Clause onder de Limagrain-groep. Zo'n 2.000 Franse boeren vormen de aandeelhouders. "We zijn tegelijkertijd coöperatie en multinational. Enerzijds opereren we wereldwijd, anderzijds zijn we heel lokaal bezig. Dat is de kracht van ons bedrijf", vertelt Lando.


Nieuw Cruciferen R&D station

Het veredelen van gewassen is een langdurig en ingewikkeld proces, waarbij de nieuwste technologische ontwikkelingen worden toegepast. Zeer veel aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van rassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen, maar ook eigenschappen als opbrengst, betrouwbaarheid en smaak zijn belangrijk. "Het duurt tien jaar voor een tomaat commercieel is en bij een tweejarig gewas als ui kan dat tot 20 jaar oplopen, veredelaars kunnen dus niet kijken naar de hype van het moment, maar moeten vooruitzien. In het algemeen volgt uit de kruising van verschillende rassen de optimale combinatie van genetische kenmerken. Uitgebreid marktonderzoek draagt bij aan het zo goed mogelijk inspelen op wensen van de klant. Bovendien levert dat ook informatie op over eisen, waaraan nieuwe producten moeten voldoen. Je ziet dat wede laatste jaren ook steeds meer de stap maken richting de verdere supply chain die uiteindelijk uitkomt bij de consument ", vervolgt Van Doorn.


Lando van Doorn

Tomaten vormen het belangrijkste gewas voor Hazera en de top-5 wordt compleet gemaakt met uien, paprika's, watermeloenen en meloenen, op de voet gevolgd door de brassicagewassen zoals bloemkool en sluitkool. Belangrijkste markten zijn Azië/Afrika, Benelux en Scandinavië, Israël en Mexico, gevolgd door UK, VS en Duitsland. "Het voordeel van de integratie is dat we als grotere eenheid meer financiële armslag hebben voor investeringen in apparatuur en installaties. Dat brengt onze activiteiten op een hoger technologisch niveau. Hierdoor kunnen we sneller met nieuwe rassen komen. Je zoekt in de veredeling natuurlijk altijd het schaap met de vijf poten, een variant die alle eigenschappen in zich heeft en liefst nog een beetje meer. Om als veredelingsbedrijf op het scherp van de snede mee te kunnen in de markt en liefst vooruit te lopen, is innoveren een must."


Hoofdkantoor Made (NL)

Komende week reist FreshPlaza mee met een door Hazera georganiseerde Onion Study Tour door Californië (VS) en volgen er meer artikelen over dit veredelingsbedrijf

Voor meer informatie:
Lando van Doorn
Hazera
Tel: +31 162 690951
E: lando.van.doorn@hazera.com
www.hazera.com