"Philip van Geest (VGI): "Koersschommelingen zijn van alle tijden"

Pond duikt voor eerst sinds 1985 onder 1,3 dollar

Tholen -De koers van het Britse pond staat opnieuw onder druk. Bijna twee weken na het Brexit-referendum is de Britse munt vanochtend voor het eerst sinds 1985 onder de grens van 1,3 dollar gedoken. Toch maakt AGF-exporteur Philip van Geest van VGI zich niet druk over de gevolgen. "Import wordt nu voor de Engelsen wat duurder, maar inflatie en koerswijzigingen heb je altijd gehad. Daar heb je maar rekening mee te houden. Voor de invoering van de euro deden we ook handel met Engeland en ging de pond ook weleens heen en weer. Door marktwerking ontstaat er op een gegeven moment vanzelf wel weer een balans."

"Persoonlijk vind ik alle ophef zwaar overtrokken. Mijns inziens is het allemaal bangmakerij. Je hoort in de VK niemand over de gevolgen van de Brexit. Voor de exporteurs naar Engeland zijn er zoveel instrumenten om het risico van koerswijzigingen te beperken. Zo kun je je omzet op dagbasis vooruit verkopen aan de bank om je verkoopomzet af te dekken. Gaat de pond van 1,30 naar 1,20, dan zit je niet op de blaren. Maar je moet weten wat je doet. Als je een vaste prijs afspreekt en niet zorgt voor een dekking, dan lever je zomaar 8% in", rekent Philip voor.

"Koerswijzigingen van de Britse pond zijn nu eenmaal inherent aan je bedrijfsvoering. Net als een personeelslid die vertrekt, een vrachtwagen die weleens kapot gaat en een file bij de Kanaaltunnel. Daar kun je om gaan huilen, maar dat hoort bij de handel", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Philip van Geest
Van Geest International
pvg@vgibv.nl
Tel: 0174-514300


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven