forse groei van bedrijfsresultaat door bedrijfsovernames

Greenyard: 17 miljoen winst bij 3,2 miljard omzet

Uit het financieel jaarverslag van Greenyard blijkt dat het bedrijf 17 miljoen euro winst heeft geboekt op een totale omzet van 3,2 miljard euro. Met dank aan de fusie met Univeg ('Fresh') en Peatinvest ('Horticulture') in Greenyard Foods is de totale omzet flink gestegen, al valt wel de hoge kostprijs van de omzet op, waardoor de bruto-winst minimaal is.

Op 31 maart 2016, werd Lutèce door de Groep overgenomen, een wereldleider in het verwerken en verkopen van champignonconserven. Lutèce werd opgenomen in het Prepared-segment. De totale éénmalige posten van 12,8 miljoen euro ten opzichte van 2,4 miljoen euro vorig jaar kwam voornamelijk op rekening van de acquisitie van Lutèce (€ 18 miljoen), gedeeltelijk gecompenseerd door advieskosten gerelateerd aan de bedrijfscombinatie (€6,0 miljoen).

De stijging van de geconsolideerde omzet ten opzichte van het volledige jaar vorig jaar met €2.567,8 miljoen is voornamelijk gedreven door de bedrijfscombinatie met Fresh (€2.508,1 miljoen) en Horticulture (€49,0 miljoen), ondersteund door een like -for-like omzetstijging van €10,8 miljoen (+1,7%) binnen Prepared. Ten opzichte van vorig jaar is de omzet van zowel de verse, bewerkte als tuinbouwtak gestegen, al komt 78% van de omzet nog uit vers.

De omzettoename in Fresh compenseerde de stopzetting van een Duitse klantrelatie. Verder meldt het bedrijf dat begin 2016 in de Belgische tak van Fresh gestart werd met het rijpen van fruit. De Prepared-tak heeft heeft geleden onder kostenoverschrijdingen als gevolg van de operationele impact van een ERP-implementatie in Frankrijk en prijsdruk, maar de impact hiervan werd deels tenietgedaan door operationele efficiëntieverbeteringen. Horticulture kende een sterke groei van zowel de omzet als de marge.

Klik hier voor het financieel verslag


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven