ZLTO wil snel duidelijkheid over vergoedingen hagelschade

De afdelingsbestuurders van ZLTO zijn woensdagavond bijeengekomen om de vervolgstappen te bespreken na de storm van juni. De werkgroep Waterschade van het ministerie van Economische Zaken, waarin ook ZLTO en LLTB vertegenwoordigd zijn, heeft niet de oplossingen gebracht die de belangenorganisatie voor ogen had.

De meeste ondernemers verkeren nog altijd in grote onwetendheid over hun situatie. Ze weten niet of de schade aan hun gewassen wordt vergoed en of ze gebruik kunnen maken van subsidie voor herstelwerkzaamheden.

De regeling voor Werktijdverkorting (WTV) blijkt wellicht te kort. Uitstel van betalingsverplichting aan banken en Belastingdienst geldt een halfjaar. En daarna? Kunnen mensen hun rekeningen dan nog betalen?

"Veel meer nodig"
De waterschappen en verzekeraars volgen hun eigen protocollen. Na de open gesprekken in het veld en aan de keukentafel is het stil geworden. Relaties staan onder druk. Als de polder onder water staat, werkt het poldermodel niet meer, is de teneur.

ZLTO gaat de druk opvoeren bij waterschappen, verzekeraars en overheid. Samen met LLTB maakte het de afgelopen maanden deel uit van de interdepartementale werkgroep Waterschade van het ministerie van Economische Zaken. "De werkgroep heeft niet de oplossingen gebracht die we voor ogen hadden," zei ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. "Een groot aantal ondernemers blijft met problemen achter. Daarvoor is veel meer nodig dan de overheid tot nu toe heeft geboden."

Wijzen op verantwoordelijkheden
Daarnaast gaat de belangenbehartiger de waterschappen nadrukkelijker wijzen op hun verantwoordelijkheden. Ze stelt dat weersextremen vaker voor zullen komen en dat de watersystemen daar niet op zijn ingericht. "Het is een maatschappelijk probleem dat niet enkel mag worden afgewenteld op boeren en tuinders," aldus Huijbers.

ZLTO bereidt bovendien een kort geding voor tegen de grotere verzekeraars in de regio die ondernemers zonder hagelverzekering weigeren een schadevergoeding uit te keren. ZLTO is van mening dat er sprake is van een storm en dat de schade valt onder de stormschadeverzekering. Andere verzekeraars zijn al wel overgegaan tot uitkering.

Evalueren en verbeteren
Ook eist ZLTO een evaluatie en verbetering van de Brede Weersverzekering. Verder wil ze een brug slaan naar de toekomst door de herbestemming van beschadigde opstallen te bezien en wil ze toewerken naar een gebiedsgerichte kwaliteitsslag. Daarin wordt nog onvoldoende meegedacht, vindt Huijbers.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.