Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

EVO en Fenedex: handelsverdrag essentieel voor Nederland

"Nederland moet op de bres voor TTIP"

Het kabinet moet zich in Europa hard blijven maken voor TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Hiervoor pleiten ondernemersverenigingen EVO en Fenedex vandaag nadat de kritiek in Frankrijk en Duitsland op het verdrag toeneemt.
 
De Franse staatssecretaris van Handel Fekl zei dat Parijs de Europese Commissie zal verzoeken om de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord te stoppen. Afgelopen weekend stelde de Duitse vicekanselier Gabriel al dat het TTIP-project feitelijk mislukt is.
 
Douane en it-systemen
EVO en Fenedex, die samen opkomen voor de internationale logistieke en handelsbelangen van bedrijven, benadrukken dat handelsverdragen essentieel zijn voor een handelsland als Nederland. Zo zijn bedrijven uit de VS de grootste investeerders in ons land. Omdat Nederlandse ondernemers veel zakendoen in de Verenigde Staten, zorgt een goed verdrag dat de export en logistiek vergemakkelijkt wordt en dat verlaagde tarieven voor meer werkgelegenheid zorgt in Nederland.
Een substantieel deel van de Nederlandse werknemers is immers in dienst bij een bedrijf dat exporteert. Volgens EVO en Fenedex is het vooral essentieel om douane en IT-systemen op elkaar af te stemmen – dit slecht bestaande handelsbarrières en vereenvoudigt logistieke processen.
 
Kabinet
EVO en Fenedex vragen de minister van Buitenlandse Zaken om zich bij de Commissie blijvend in te zetten voor TTIP; het 'Transatlantic Trade and Investment Partnership'. Hoe meer vraagstukken de Europese en Amerikaanse onderhandelaars afronden, des te eenvoudiger wordt een doorstart van de onderhandelingen met een nieuwe Amerikaanse president. Ook in Nederland zijn er bezwaren tegen het verdrag. EVO en Fenedex benadrukken dat de huidige onderhandelingen juist kans bieden om eventuele bezwaren weg te nemen.

Bron: EVO

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven