Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse Boerenbond wil aanscherping mededingingsrecht retail

Het mededingingsrecht moet zowel op Europees alsook op nationaal niveau aangescherpt worden om oneerlijke handelspraktijken binnen de retail effectiever te kunnen bestrijden. Dat is de eis die de Deutsche Bauernverband (DBV) stelt na de informele bijeenkomst van de agrarische EU-ministerraad in Bratislava. Deze raad kwam bij haar beraadslaging tot de beoordeling dat de landbouwbedrijven binnen de retail de minste onderhandelingsmacht hebben. Als gevolg hiervan voelen ze de prijsdruk die uitgaat van de toenemende macht van de bedrijven uit de levensmiddelenhandel. Gezien deze eenduidige beoordeling betreurt de DBV het dat een gemeenschappelijke, eenduidige positionering van de agrarische ministerraad is uitgebleven. Net als de Europese telersvereniging COPA/COGECA zet ook de DBV zich op Europees niveau in voor een wettelijke regeling met minimumstandaarden, die door vrijwillige afspraken tussen de betrokkenen aangevuld kunnen worden.
 
De DBV wees er opnieuw op dat de economische risico's binnen de retail ongelijkmatig en ten laste van de landbouwproducenten zijn verdeeld. Het prijsvormingsproces is volgens de DBV onvoldoende transparant. Ook de bestaande regelingen om machtsmisbruik door relatief machtige levensmiddelhandelaren tegen te gaan bewijzen zich ineffectief. Daarom moet volgens de DBV zowel op Europees alsook op nationaal niveau elke kans gebruikt worden om een verdere verslechtering van de concurrentieomstandigheden ten laste van de landbouwsector te voorkomen.
Publicatiedatum: