Ook telers stormen Quote-500 binnen

Tholen - Gisteren is de Quote 500 weer bij veel nieuwsgierige Nederlanders door de bus gevallen. Wij keken traditiegetrouw weer naar de rijken die een groot deel van hun vermogen bijeen hebben gescharreld met groenten en fruit. Omdat vanwege het 20-jarig jubileum dit keer de 1.000 rijkste Nederlanders zijn genoemd -ze zullen het niet allemaal waarderen - ook veel nieuwe namen uit de AGF-sector. Zoals elk jaar werden de rijken dit jaar bijna allemaal weer een stuk rijker. De eerste 1.000 hadden een gezamenlijk geschat vermogen van 116.789.000.000 euro.

Traditioneel zien we weer de nodige supermarktondernemers en zaadveredelaars in de rijkenlijst. Daar tussen komen we pieperkoning Kees Meijer tegen die met zijn friet een vermogen bijeenschraapte van 380 miljoen euro.

Jan van den Heuvel
zakte twintig plekjes, maar dat kwam omdat het vermogen van zijn collega's harder steeg. Met een geschat vermogen van 145 miljoen euro mag hij nog steeds niet klagen. Volgens Quote zit zijn vermogen netjes verborgen in een stichting administratiekantoor, waarvan de volgende generatie wat certificaten vasthoudt.

Annie en Margriet Beekenkamp zijn bezig aan een opmars. In 2006 stonden ze nog niet eens in de Quote 500. Nu hebben de eigenaren van het bedrijf in groentenplanten, bloemen en verpakkingen een geschat vermogen van 105 miljoen euro. Ook collega-plantenkweker John van der Klugt is weer terug op de lijst, dit keer met een geschat vermogen van 80 miljoen euro.

Hoge nieuwkomer is Piet Bakker van agrarisch toeleverancier Van Iperen, die met een geschat vermogen van 90 miljoen euro 'lekker boert'. Dat doet Wolter Koops ook op de weg. Hij reed een geschat vermogen van 85 miljoen euro bij elkaar.

De 308e plek is voor Piet de Bruijne van Farm Frites die volgens het blad al jaren een hoogoplopende ruzie uitvecht met advocatenkantoor Loyens & Loeff. De zaak, waarbij De Bruijne 70 miljoen euro eist, is in hoger beroep. "En dat gaat nog wel even duren", aldus de familiewoordvoerder. "Hij kan alleen uit jullie lijst als hij heel gekke dingen doet, maar of het nu 75 euro of 80 miljoen is, hij zal het verschil niet zien."

Nog meer aardappelnieuws op de rijkenlijst, want Gerard Kroef van Peka Kroef maakt ook zijn opwachting op plaats 368, met een geschat vermogen van 70 miljoen euro. Zijn reactie: "Aan de ene kant zijn we zeer vereerd met onze vermelding in de Quote 500, maar aan de andere kant willen we niet te veel met de borst vooruitlopen."

Plaats 384 is voor Jack Aartsen, die afgelopen weekend met Aartsenfruit ook al de hoogste nieuwkomer was in de Hillenraad100. Volgens Quote draaide hij de grootste winst in de afgelopen vijf jaar.

Een andere bekende groentenhandelaar is Kees de Wit (392), die zijn verdiende centen vanuit Van Dijk Delft onder meer investeerde in gewasbeschermer Koppert. Het vermogen van Paul en Peter Koppert zelf wordt geschat op 60 miljoen euro.

Omdat de lijst wat langer is, staan er ook nieuwe groenten- en fruithandelaren vermeld. Karel van Oers staat op plek 570, Thijs van den Heuvel op 600, William en Ben de Groot op 658 en Erik en Harro van Rossum op 684.

Piet Blankendaal vergeleek het blad ooit met de Donald Duck, maar staat er dit keer zelf als Oom Dagobert in op plaats 700, net voor Adrie Murre van uienbedrijf TOP (727) en Ad en Dammis van der Staaij (731).

De champignonhandel leverde Richard Peffer van Prochamp (plaats 871) ook een lieve duit op en deden ook de broers Rob en Jurgen Banken (920) op de lijst belanden. Ook fruithandelaar Gerrit van Leeuwen maakt zijn opwachting in de lijst.

Wie denkt dat het met de telers kommer en kwel is? De resultaten doen anders geloven. Zo zien we Cor en Dirk van der Kaaij (627), Theo van Vliet (685), John Harting (804), en Will Beekers (821) voor het eerst op de lijst.


Bron: Quote 500

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.