België: Alleen prijzen van aardappelen en groenten liggen hoger dan in 2015

De landbouw-economische inschattingen voor Belgiƫ zijn teruggelopen volgens de dienst statistiek van de FOD Economie. De toegevoegde waarde van landbouw ligt 13,5 procent lager dan in 2015. Het lijkt het zwakste cijfer te gaan worden van de laatste twee decennia. Aardappelteelt en tuinbouw zijn de enige sectoren die het beter doen dan vorig jaar want alle andere landbouwers hebben te kampen met ongunstige markt- of weersomstandigheden.


Cijfers van FOD Economie

Bij de aardappelen is een opvallende evolutie te zien. Ondanks de sterke areaalstijging gaat de productie achteruit met sterk dalende rendementsschattingen. De prijzen daarentegen gingen in de loop van het jaar de goede kant op, waardoor de productiewaarde het gemiddelde van 2011-2015 overschrijdt.
Voor fruit (appels en peren) vindt een betrekkelijk grote terugval van de rendementen plaats. De fruitbomen hadden te lijden onder de slechte weersomstandigheden tijdens de bloeitijd. Voor appels is er een afname van het areaal, terwijl voor peren een lichte stijging wordt waargenomen. Globaal daal het productievolume met 13 procent. Aangezien de prijzen daarbij ook een dalende trend vertonen, ligt de productiewaarde zeer duidelijk beneden het gemiddelde van 2011-2015 (-13 %).

Voor meer informatie klik hier

Bron: FOD Economie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven