Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Leon van Meir:

"Uienprijs hard onderuit, aardappelmarkt floreert"

Tholen - Op de uienmarkt is het maar heel kalm. "De afgelopen weken is de prijs hard onderuit gegaan. We zitten nu op een prijs rond de 12 cent in de baal. Dat houdt in dat er in korte tijd 6 cent van de prijs af is, dus dat betekent dat er in de hele sector aardig wat geld verloren wordt", concludeert Leon van Meir van het gelijknamige aardappelen- en uienpakstation uit Steenbergen. "De boer raakt nu het vertrouwen in de handel een beetje kwijt en als hij een partij met wat schot heeft, zal hij toch door de knieƫn moeten."

"Die daling kwam niet onverwachts, maar dat het zo snel zou gaan was wel verrassend. Inmiddels stabiliseert de prijs alweer een beetje en ik verwacht dat we dit niveau wel een beetje stand kunnen houden. Export is er maar mondjesmaat, dus hopelijk komen er wat nieuwe bestemmingen bij. In tegenstelling tot vorig jaar neemt Braziliƫ het stokje niet over door het grote aanbod lokale uien en ook in Oost-Europa zijn de uien goed gegroeid. We zullen moeten leven bij de dag", zegt Leon."Ik had er voorafgaand aan het seizoen er al niet zoveel vertrouwen in, maar de prijs bleef lange tijd redelijk op niveau, nu is die dan toch onderuit gegaan", vervolgt de verpakker. "Een zakkende markt is voor iedereen schadelijk, maar het is niet altijd tegen te houden. Gelukkig is de kwaliteit van de uien goed en is er weinig uitval. Ook de afzet van rode uien loopt redelijk goed, die zijn iets constanter in prijs, maar je moet wel kwaliteit hebben, anders kun je er ook geweldig mee onderuit gaan."

In tegenstelling tot de uienmarkt vaart de aardappelmarkt momenteel wel. "De fabrieken hebben hun capaciteit uitgebreid en de boeren kunnen dit jaar met hun producties niet volgen. Dat zorgt voor een bepaald spanningsveld in de markt, maar ook voor goede prijzen. Misschien zijn er de laatste jaren wel te veel telers van aardappelen naar uien overgeschakeld", besluit Leon.

Voor meer informatie:
Van Meir Uien B.V.
Boonhil 8
4651 VW Steenbergen
Tel: 0167 - 54 22 20
Fax: 0167 - 54 22 28
info@vanmeir.nl
www.vanmeir.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven