Export tomaten neemt af

Exportwaarde van AGF 8,6% hoger in 2016

Aardappelen, groenten en fruit (AGF) blijven belangrijke Nederlandse agrarische exportproducten in 2016 en Duitsland blijft het belangrijkste exportland. Ook werd bekend dat de wederuitvoer van AGF ten opzichte van 2015 steeg. Fruit is het meest ingevoerde product, de export van tomaten neemt af . Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maakte de cijfers bekend bij de opening van de Grüne Woche, werelds grootste internationale landbouwbeurs in Berlijn. Het beeld over de AGF-markt is al enkele jaren gelijk.Ontwikkelingen in de export naar Duitsland
Met € 3,9 mld. in 2016 kwam de exportwaarde van AGF 8,6% hoger uit dan in 2015 en zet de stijging na 2014 door. Binnen deze productgroep dragen de groenteproducten (inclusief aardappelen) voor € 2,1 mld. bij en de fruitproducten voor € 1,7 mld. De exportwaarde van beide producten nam ten opzichte van 2015 toe met respectievelijk 0,8% en 20%. De stijging van de exportwaarde komt mede tot stand door een toename van de wederuitvoer en met name voor fruit.
Lees hier meer over de opening van de Grune Woche.

Wederuitvoer
De wederuitvoer van agrarische producten is sterker gestegen dan uitvoer van Nederlandse makelij. Het gaat om producten die eerst in Nederland zijn geïmporteerd, zoals bijvoorbeeld seizoensgebonden groenten en fruit en bereide producten voor menselijke consumptie. De wederuitvoer is in 2016 sterker gestegen (8,1%) dan de uitvoer van Nederlandse agrarische producten (3,0%). De wederuitvoer had in 2016 een aandeel van 29% in de totale agrarische export en is met 1,0%-punten gestegen ten opzichte van 2015. De grootste mutaties in de agrarische export traden op bij tabak, AGF en de groep overige bereide producten voor menselijke consumptie (stijgers) en bij cacao en veevoer (dalers).

Fruit meest ingevoerde landbouwgoed
Aan de invoerkant was fruit het meest verhandelde landbouwgoed in 2015 met een invoerwaarde van 4,9 miljard euro. Nederland haalt bijvoorbeeld veel ananassen uit Costa Rica en sinaasappels of druiven uit Zuid-Afrika. Andere voorbeelden van veel ingevoerde landbouwgoederen zijn: sojabonen uit Brazilië en de VS, graan en wijn uit Frankrijk, cacaobonen uit Ivoorkust en palmolie uit Maleisië. Hoofdstuk 2 in deze publicatie gaat dieper in op de trends in de internationale handel in landbouw en landbouwgerelateerde producten.

Export tomaten neemt af
In 2016 zal naar verwachting de exportwaarde, inclusief wederuitvoer, van tomaten vanuit Nederland met ongeveer 6% afnemen. De import van tomaten naar Nederland zal ten opzichte van vorige jaar ook iets afnemen namelijk 2%. Hierdoor neemt de handelsbalans met 7% af maar blijft deze positief met € 1,3 mld. De belangrijkst
e afnemer van de door Nederland geëxporteerde tomaten is Duitsland. Ten opzichte van vorig jaar nam het exportaandeel zelfs 2 procentpunten toe tot 50% in totaal. Nederland is op de Duitse markt de belangrijkste leverancier.

 
Voor meer informatie klik hier

Binnen de EU blijft Duitsland de belangrijkste handelspartner. Daarna volgen België, het Verenigd Koninkrijk (VK) en Frankrijk. De export naar Duitsland steeg in 2016 met 3,7%, naar België met 6,5% en naar Frankrijk met 12,1%. Naar het VK bleef de export gelijk aan 2015. De sterke groei naar Frankrijk heeft voor een groot deel te maken met de toename van de wederuitvoer van tabak. De import van agrarische producten vanuit Duitsland en België nam in 2016 toe met respectievelijk 1,1% en 4,1%, maar daalde vanuit Frankrijk en het VK (4,3% en 2,9%).

Buiten de EU-landen nam de export van agrarische producten in 2016 toe met 3,5% en de import met 3,4%; desondanks was er een kleine toename van het handelstekort omdat de absolute waarde van de import hoger is dan die van de export. De agrarische export naar Rusland daalde met € 28 mln. en hangt waarschijnlijk samen met de zwakke roebel. De daling is een stuk lager dan vorig jaar toen het effect van de boycot een veel grotere daling veroorzaakte. Het directe effect van deze daling in 2016 op de totale exportwaarde is beperkt vanwege het kleine aandeel van Rusland in de totale agrarische export.

Bij de export binnen de EU gaat het vooral om groenten en fruit, vlees, sierteelt, zuivel en bewerkte producten. De belangrijkste importproducten vanuit de EU zijn graanproducten, vlees, bewerkte producten, groente en fruit en zuivel.

Voor meer informatie klik hier

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven