Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Provincie Zeeland verleent subsidie van 800.000 euro

Lamb Weston/Meijer en Wiskerke Onions gaan restwarmte uitwisselen

De Provincie Zeeland verleent een subsidie van zo'n 800.000 euro aan de bedrijven Wiskerke Onions en Lamb Weston / Meijer in Kruiningen voor het realiseren van een restwarmtekoppeling. De Provincie betaalt de subsidie uit een eerder gesloten Green Deal met de Rijksoverheid om de transitie naar een duurzame economie te versnellen. Uit deze Green Deal is eerder ook subsidie voor het project Sloewarmte in Vlissingen-Oost en het project Stoomrecompressie van Dow Benelux verleend.

"We zijn heel erg blij met dit prachtige initiatief en deze samenwerking in Zeeland", aldus gedeputeerde Ben de Reu (Energie). "Het is een grote stap in het toekomstbestendig maken van de Zeeuwse economie. Momenteel onderzoeken we of we in de toekomst meer van dit soort projecten kunnen gaan financieren uit een nog op te richten industrieel infrastructuurfonds."

Wereldwijd uniek Zeeuws project
Het is wereldwijd uniek om restwarmte van een fritesproducent te benutten voor het drogen van uien bij een naastgelegen uienverwerkend bedrijf en dat twee internationale agro-food bedrijven zo succesvol samenwerken op het gebied van duurzaamheid. Wiskerke Onions neemt het leeuwendeel van de investering van 1,6 miljoen euro in de restwarmtekoppeling voor haar rekening en heeft voor bijna 800.000 euro subsidie aangevraagd. Lamb Weston / Meijer stelt haar restwarmte gratis ter beschikking en ontvangt zo'n 13.000 euro subsidie van de Provincie voor personeels- en ontwerpkosten. Met de subsidies uit de Green Deal wordt de businesscase economisch rendabel. Zonder subsidie zou de restwarmtekoppeling niet worden gerealiseerd en de daarmee samenhangende energiebesparing niet worden bereikt.

Besparing door delen van restwarmte
Het delen van restwarmte onder de internationale bedrijven op het industrieterrein de Nishoek in Kruiningen bespaart in potentie 500.000 m3 aardgas per jaar en vermindert in potentie 875 ton CO2-uitstoot per jaar. Het project biedt perspectief voor verdere uitbreiding naar andere bedrijven. De restwarmte is afkomstig van het bakproces in de fritesfabriek en heeft een lage temperatuur. Lamb Weston / Meijer kan de restwarmte zelf niet gebruiken, maar Wiskerke Onions kan er uien mee drogen op een temperatuur van 25-30 graden Celsius.

Zeeuws beleid

Het project past in het beleid van de Provincie Zeeland dat staat verwoord in de Economische Agenda 2017-2021 en past in de huidige maatschappelijke opgave circulaire economie en energietransitie. Het project is een initiatief van het platform Smart Delta Resources (SDR), gefaciliteerd door de Economische Impuls Zeeland N.V. waarbij energie-intensieve bedrijven in de Delta-regio samenwerken om energie en grondstoffen uit te wisselen om de concurrentiepositie te verbeteren. SDR maakt de materiaal- en energiestromen van bedrijven zichtbaar en ontwikkelt businesscases om energie- en materiaalstromen uit te wisselen.

Bron: Provincie Zeeland
Publicatiedatum: