Naber Plastics, PerfoTec en Sealpac introduceren PerfoLid

Per jaar wordt wereldwijd 50% van alle verse groenten en fruit bij supermarkten en consumenten weggegooid. Door de kwetsbaarheid en beperkte houdbaarheid van AGF heeft deze categorie onder alle verschillende soorten aan voedingsmiddelen de hoogste mate van verspilling. Bovendien is er vandaag de dag ook sprake is van klimaatverandering, wat duidelijk invloed heeft op de oogst van versproducten in het algemeen en daarmee ook de beschikbaarheid van verse groenten en fruit. Zodoende moeten er maatregelen worden getroffen om de leveringsketen van versproducten te beschermen. De bedrijven SEALPAC, Naber Plastics en PerfoTec zijn lid van het Save Food initiative. Samen hebben de drie bedrijven gekeken naar hoe vanuit het oogpunt van verpakking iets aan voedselverspilling kon worden gedaan. Hieruit is de verpakkingsoplossing PerfoLid ontstaan. Versproducten moeten in staat kunnen zijn om te ademen. Elke groenten- en fruitsoort heeft zijn eigen adempatroon, wat ook wel de ademhalingsfrequentie wordt genoemd. 

Vaak wordt de benodigde ademhalingsfrequentie provisorisch opgelost door middel van verpakking in zakken of in clamshellverpakking met grote gaten. Een goede regulering van het zuurstofgehalte bij versproducten speelt echter een cruciale rol om de ideale houdbaarheid bij retailers en bij de consument te bereiken. PerfoTec heeft voor die regulering een oplossing gevonden door de optimale beschermende atmosfeer in de verpakking zelf in stand te houden. Deze oplossing staat bekend als Active Modified Atmosphere Packaging (AMAP). 

Bij de AMAP-oplossing wordt de bovenste film plastic geperforeerd door middel van lasers. De hoeveelheid gaatjes en de grootte hiervan zijn volledig toegespitst op de ademhalingsfrequentie van het product. De perforatie is hierdoor altijd accuraat en op maat gemaakt in tegenstelling tot alternatieven zoals perforatie met naalden of van te voren geperforeerd plastic.

De Britse retailer M&S maakt al gebruik van het systeem. Volgens de keten heeft het systeem van Perfotec gezorgd voor twee extra dagen aan houdbaarheid voor aardbeien en voor drie extra dagen voor frambozen. Dit heeft tot een afname in verspilling geleid van tot 20%. Ook zijn de producten nu beter beschikbaar zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Om ook verspilling in huishoudens tegen te gaan, hebben SEALPAC en Naber Plastics de PerfoLid-tray geïntroduceerd. Tests met aardbeien en druiven hebben aangetoond dat het fruit door de PerfoLid-tray veel langer sappig blijft, zelfs als de tray na opening weer in de koelkast wordt teruggeplaatst.

Voor meer informatie:
Joop Meerbeek
Naber Plastics BV
Tel: 31 (0)416 343175 / +31 6 53325558
Joop.meerbeek@naberplastics.com
www.naberplastics.com

PerfoTec BV Ivo Hendriks
Tel: 31 (0)416 343175 / +31 6 53325558

Mr. Marcel Veenstra
Sealpac International
Tel: +31 (0)341 46 20 30

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven