Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sla nu je valutaslag

De spanning op valutamarkten neemt af door het wegvallen van de politieke risico's in Europa. Slimme ondernemers kunnen gebruikmaken van deze relatieve rust om tegen lage kosten bescherming te kopen tegen valutarisico's.

Na een wilde rit in 2016 is de rust op valutamarkten de afgelopen weken teruggekeerd. Nog geen jaar geleden zorgde de onverwachte uitslag van het Brexit-referendum nog voor een daling van het pond met ruim 10% ten opzichte van de euro. De dollar ging in de zes weken na de verrassende zege van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen met meer dan 6% onderuit. Voor bedrijven die zaken doen over de grens zonder daarbij het valutarisico af te dekken kunnen dit soort koersschokken het verschil maken tussen een mooie winst en een pijnlijk verlies.

Onzekerheid maakte bescherming duur
Voor ondernemers die ervoor kozen om het valutarisico af te dekken was het ook geen aangename periode. De prijs voor deze bescherming schoot namelijk omhoog. De waarde van een valutaoptie wordt namelijk deels bepaald door de verwachte beweeglijkheid van het onderliggende valutapaar. De afgelopen maanden liepen de prijzen van valutaopties mede om die reden op doordat de markt zich zorgen maakte over mogelijke uitkomsten van de verkiezingen in onder meer Nederland en Frankrijk.

Politieke opluchting
Die vrees is weggeëbd na de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen in maart en de Franse presidentsverkiezingen van anderhalve week geleden. De afgetekende zege van de CDU in de verkiezingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen neemt bovendien de angst weg dat de Bondsdagverkiezingen eind september een onverwachte wending gaan nemen. In Europa is de politieke angst omgeslagen in politieke opluchting. Een belangrijk gevolg is dat de prijs voor bescherming in ruim twee jaar niet zo laag geweest als nu.

Opvallend rustig
Behalve op valutamarkten is het ook in andere delen van de financiële wereld opvallend rustig. In dit opzicht springt het extreem lage niveau van de VIX eruit. De VIX meet hoe groot de koersschommelingen zijn die beleggers inprijzen voor de Amerikaanse aandelenindex S&P 500. De afgelopen weken schommelt de VIX rond een niveau van 10. Dat is bijna de helft minder dan het gemiddelde niveau van de afgelopen tien jaar, terwijl er in de tussentijd uitschieters waren van (ruim) boven de 40 tijdens de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis.

Stilte voor de storm?
Het politiek risico is de afgelopen maanden afgenomen. Er zijn naast de Europese verkiezingen echter veel meer factoren die kunnen leiden tot oplopende spanningen op financiële markten, variërend van een nieuwe maatregel van Trump tot geopolitieke spanningen omtrent Noord-Korea of een onverwachte wending in de Brexit-onderhandelingen. In plaats van te genieten van de relatieve rust, kunnen ondernemers daar maar beter gebruik van maken om tegen een lage kosten het valutarisico af te dekken.

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: 020-5782434
[email protected]

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.


Publicatiedatum: