Greenyard omarmt schone biomassa-technologie

Greenyard Frozen, producent van diepvriesgroenten, zal op twee van zijn locaties in het Verenigd Koninkrijk nieuwe Entrade biomassa energie-units in gebruik nemen die schone elektriciteit, verwarming en koeling zullen leveren.

De tweeëndertig nieuwe biomassa-units zullen de oude gasboilers en elektrische verwarmingsinstallaties gaan vervangen in de Greenyard Frozen faciliteiten in Kings Lynn en Boston, waardoor de CO2-uitstoot jaarlijks met zo'n 10.000 ton zal verminderen. 

De 32 modulaire installaties worden gevoed met houtpellets die geproduceerd worden uit gebruikte fruitkisten waarbij gebruik gemaakt wordt van het Entrade koolstofomzettingsprocedé. Vier van de energie-units zullen in twee gestapelde containers geplaatst worden waar zij volgens het CCHP-principe van van warmtekrachtkoppeling zullen werken. Tijdens dit proces wordt vaste biomassa, zoals houtpellets, bij hoge temperaturen omgezet. Het opgewekte synthesegas wordt gebruikt als brandstof in een gasmotor die een generator aandrijft, waarbij de deeltjesemissie en as uitstoot minimaal zijn.

De totale capaciteit van de installaties bedraagt ongeveer 1,8 MW elektrische energie en 3,8 MW thermische energie. Iedere unit heeft een capaciteit van 55 kW elektrisch en 120 kW thermisch. Voor het koelen wordt de overtollige opgewekte warmte direct door silicagel koelers in koud water omgezet, zodat er gegarandeerd koud water beschikbaar is en de oude energieverslindende compressiekoelers vervangen kunnen worden.Entrade energiecentrales kunnen op meerdere houtachtige biomassamaterialen functioneren. Het bedrijf werkt aan een technologie om de units te voeden met andere materialen, zoals notendoppen, plastic afval en autobanden. 

Met een jaaromzet van bijna €4,25 miljoen wordt de Belgische Greenyard Groep beschouwd als één van 's werelds marktleiders binnen de AGF-sector. De verwerking van diepvriesproducten is in handen van de Greenyard Frozen divisie, voorheen Pinguin, die in het oosten van Engeland is gevestigd. Nigel Terry, directeur van Greenyard Frozen UK, legt uit dat duurzaamheid naast kwaliteit en efficiëntie de ruggengraat van Greenyard vormt. Daarnaast is het de basis van de verdere groei van het bedrijf, meent Terry. Om deze reden vertrouwt Greenyard Frozen indien mogelijk op hernieuwbare energiebronnen voor de verwerking van diepvriesproducten.

Entrade directeur Julien Uhlig vertelt dat de voedselverwerking wereldwijd veel potentieel biedt en dat het gebruik van de biomassa-units Greenyards operationele kosten drastisch zal verlagen evenals de koolstofvoetafdruk van het bedrijf. De nauwe samenwerking met Greenyard is een belangrijke mijlpaal voor ons." 
 
Paul Gibbon van Mistral Renewable Energy voegt er aan toe dat de Entrade energie-units voorgemonteerd zijn en binnen een dag geïnstalleerd kunnen worden. Dankzij hun basislastcapaciteit kunnen de units goed samen met andere hernieuwbare energiesystemen gebruikt worden en bieden zijn de garantie van een kwalitatieve hoge en betrouwbare energievoorziening."Voor meer informatie:
Martin Watters
martin@lifesizemedia.com
Tel: +44 (0)7432107787

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.