Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
‘Restkoude’ gebruikt voor conditionering machinekamer

BREEAM Outstanding koel-/vriesinstallatie voor Kloosterboer Cool Port

Nijssen realiseerde voor Kloosterboer Cool Port in Rotterdam een gecombineerde koel-/vriesinstallatie met het maximale aantal BREEAM credits. Het immense koel-/vrieshuis, dat in september officieel geopend wordt, heeft een opslagcapaciteit van 40.000 palletplaatsen.



Kloosterboer Cool Port biedt ruimte aan 22 koelcellen, 1 vriescel, 1 koel/vriescel, 3 expedities en 3 ruimtes voor Value Added Services. De cellen met een hoogte van 17 meter zijn voorzien van automatisch verrijdbare stellingen, zodat slechts één looppad nodig is. Een geavanceerd laserdetectiesysteem garandeert de veiligheid. De expeditieruimtes met in totaal 38 loading docks zijn geplaatst over de volledige lengte van het 270 meter lange pand.

Gecombineerde koel-/vriesinstallatie
Nijssen heeft voor Kloosterboer Cool Port een gecombineerde koel-/vriesinstallatie met natuurlijke koudemiddelen NH3/CO2 gerealiseerd met twee spray-coolers en economisers en diverse andere energiezuinige componenten. De schroefcompressoren in de machinekamer leveren een gezamenlijke koelcapaciteit van 4 MW. Deze capaciteit is gedimensioneerd op een maximale koudevraag bij een buitentemperatuur van 32°C. Dit is een situatie die zich slechts hoog zomer voordoet. Het grootste deel van de tijd draait de installatie dus in deellast.



Gekoelde opslag van groenten en fruit
De koelcellen zijn ontworpen voor opslag van groenten en fruit. Bij de opslag van levende producten is de luchtstroom door de ruimte van essentieel belang. Om optimale circulatie te garanderen, zijn extra steunventilatoren tussen de verdampers geïnstalleerd. Een deel van de koelcellen is uitgevoerd met verdampers voor de opslag van groene bananen. Alle koelcellen zijn voorzien van een droogfunctie. De helft van de koelers is uitgerust met een droogblok in de uitblaas van de koeler. Tevens zijn alle koperen koelerblokken voorzien van een coating.

Risicospreiding door redundantie
Vanwege de enorme opslagcapaciteit heeft Kloosterboer ervoor gekozen om het primaire gedeelte van de installatie uit te voeren als twee separate ammoniak-installaties. Zo zal in het geval van een calamiteit altijd de helft van de koelcapaciteit beschikbaar blijven. De twee ammoniak-installaties zijn aangesloten op één centraal CO2-circuit, dat zich splitst in een koel- en een vrieskringloop. Voor de vrieskringloop is gekozen voor een DX-systeem dat de CO2 verder omlaag brengt naar een temperatuur van -35°C.

BREEAM Outstanding voor koelinstallatie
Met alle energiebesparende onderdelen behaalt de koel-vriesinstallatie het hoogst mogelijke aantal BREEAM creditpunten – onze bijdrage aan de BREEAM Outstanding score die Kloosterboer voor Cool Port nastreeft. Voor Nijssen is het een fraaie aanwinst op onze snelgroeiende lijst BREEAM-projecten.



Warmteterugwinning
Naast het gebruik van natuurlijke koudemiddelen en de keuze voor energiezuinige componenten draait alles bij BREEAM om warmteterugwinning. Warmte uit de oliekoeling en de condensatiewarmte uit de persgassen wordt via warmtewisselaars opgeslagen in een water/glycol-mengsel. Deze afgevangen warmte wordt benut voor de ontdooiing, de droogfunctie van de koelcellen en voor de vloerverwarming in de vriescellen en de kantoorruimtes.

Ook 'restkoude' wordt hergebruikt
Ook in dit project zetten de Nijssen engineers nog een stapje extra. Na benutting van de restwarmte wordt vervolgens ook de 'restkoude' nuttig ingezet. Het water/glycol-mengsel dat via restwarmte op temperatuur gebracht is, geeft zijn warmte af aan de vloerverwarming. Wanneer het retour komt uit de vloerverwarming is de temperatuur gedaald naar rond de 0°C. Deze afgekoelde water/glycol wordt onderweg naar het buffervat door een extra koeler in de machinekamer geleid. Op deze wijze wordt de machinekamer zonder additioneel energiegebruik geconditioneerd.



Geforceerde ontdooiing
Het temperatuurbereik van de koelcellen is van -2°C tot +15°C. Vanwege de temperaturen onder het vriespunt zijn alle koelcellen uitgerust met geforceerde ontdooiing op basis van een water/glycol-mengsel.

Vriescellen
De twee vriescellen hebben een vier keer zo groot vloeroppervlak als de koelcellen. Ontdooiing van de verdampers vindt in deze ruimtes plaats via een Hycool-mengsel, dat ook bij zeer lage temperaturen goed functioneert. Beide ruimtes zijn uitgevoerd met vloerverwarming, om bevriezing van de ondervloer te voorkomen.

Energiezuinige regeling
De installatie wordt aangestuurd door het in eigen huis ontwikkelde besturingssysteem met gebruiksvriendelijke visualisatie. De weersafhankelijke en capaciteitsafhankelijke regeling garandeert een extra energiebesparing.



Veeleisend project
De engineers van Nijssen ontwierpen de installatie op basis van een bestek van adviesbureau Verhoef en zorgden voor een gedegen voorbereiding van de werkzaamheden. "Nijssen heeft al vaak bewezen koel- en bouwtechnische uitdagingen niet uit de weg te gaan", aldus directeur Marc Paauw van Nijssen. "De dimensies, de grote afstanden en de relatief korte doorlooptijd tijdens koude en donkere wintermaanden maakten het voor ons bouwteam tot een veeleisend project. Mede dankzij een uitstekende samenwerking met Kloosterboer en de andere bouwpartners hebben zij het project binnen de gestelde tijd kunnen afronden."

Vakwerk
"Het is vakwerk wat Nijssen heeft laten zien in dit project", aldus Jack Kloosterboer. "Vakkundig en op tijd zijn alle installaties opgeleverd conform onze wensen. Met deze koel-vriesinstallatie dragen ze bij aan het behalen van de BREEAM certificering en daarmee het duurzame karakter van het totale pand."

BREEAM Outstanding
De BREEAM Outstanding score van de koel-/vriesinstallatie past in het streven van Kloosterboer om dit certificaat voor het hele pand te behalen. Er gelden hoge eisen voor isolatie, luchtdichtheid en brandveiligheid. De cellen zijn van de expeditieruimtes gescheiden door geïsoleerde deuren en brandwerende tochtgordijnen. Een strikte discipline op de werkvloer moet ongewenste luchtstromen tussen de verschillende ruimtes minimaliseren. Energiezuinige ledverlichting zorgt voor een extra besparing op energiekosten. Met zonnepanelen op het 27.000 m2 grote dakoppervlak wordt ondertussen zo'n 15-20% van de energiebehoefte van Cool Port afgedekt.

Voor meer informatie:
Nijssen BV
Bio Science Park
Einsteinweg 3
2333 CC Leiden
Tel: 071 – 521 62 14
info@nijssen.com
www.nijssen.com



Publicatiedatum: