Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jill De Clerck, aankoopster Brabopak

"Plastic AGF-verpakking moet op de composthoop in Wallonië kunnen"

Tholen - Groenten- en fruitzakjes moeten sinds 1 september volgens de Waalse en Brusselse wetgeving uit tenminste 40 procent biologisch materiaal bestaan. Bovendien dienen de zakjes biologisch afbreekbaar te zijn. Verpakkingsbedrijf Brabopak uit het Belgische Wommelgem is bezig met de laatste testfase om een zak te ontwikkelen die aan deze eisen voldoet, zodat de AGF-verpakkingen gewoon op de composthoop kunnen. 


De nieuwe verpakking die voor 40 procent bestaat uit aardappelzetmeel.


De vestiging van Brabopak in Wommelgem.

Jill De Clerck is bij Brabopak verantwoordelijk voor de aankoop. Volgens haar komt er bij de verandering heel wat kijken. "De biologische korrels die wij gebruiken voor de verpakkingen zijn gemaakt van aardappelzetmeel", zegt zij. "Dat aardappelzetmeel is afkomstig van overblijfselen van de aardappelen. Die biologische korrel zit vanaf binnenkort voor 40 procent verwerkt in de groenten- en fruitzakjes."

Plastic op de composthoop
In Wallonië en Brussel geldt dat de groenten- en fruitzak uit 40 procent biologische korrel gemaakt dient te zijn en dat de zak thuis gecomposteerd kan worden. De overige 60 procent van het materiaal is van plastic gemaakt, al zal dit volgens de fabrikant ook gewoon vergaan. Biologisch degradeerbaar plastic kan zowel afkomstig zijn van fossiele brandstoffen als van nieuw materiaal. In Vlaanderen is momenteel nog geen wet in die richting, zoals dat in Wallonië en Brussel wel is. 


De afbreekbare verpakkingen van Brabopak komen bijna op de markt in Wallonië en Brussel. Papieren zakken zoals hierboven waarin aardappelen verpakt kunnen worden, zijn al wel wat langer bij het bedrijf verkrijgbaar. 


In Wallonië moeten de verpakkingen binnenkort voor 40 procent uit biologische korrels bestaan, zodat de verpakking thuis composteerbaar is. In Vlaanderen is dat niet het geval. Daar mogen de plastic groenten- en fruitzakjes zoals hierboven nog gewoon in de supermarkt aangeboden worden.

Andere AGF-verpakkingen
Bij Brabopak houden ze zich bezig met het verdelen en ontwikkelen van verpakkingen, zo ook voor de markt van groenten en fruit. Jill merkt dat de vraag van de verpakkingen de laatste tijd iets aan het veranderen is. "Hoewel wij nog het meest de plastic zakjes verdelen die bij de groenten- en fruitafdelingen in de supermarkten in Vlaanderen aanwezig zijn, merken wij dat onze klanten steeds vaker overstappen naar papieren zakjes", zo geeft zij aan. "De papieren zakjes zijn zo gemaakt, dat ze minder snel vocht doorlaten, omdat je daar met groenten en fruit toch snel mee te maken hebt. Doordat supermarkten in Vlaanderen niet verplicht zijn om de papieren af te nemen, is het logisch dat zij voor de wat goedkopere plastic verpakkingen gaan. Bovendien is papier door de stijging van de vraag schaarser geworden, waardoor de levertermijnen stijgende zijn. "


Het verpakkingsbedrijf uit Wommelgem verdeelt hun verpakkingsmateriaal vooral aan supermarkten in België


Brabopak verdeelt ook verpakkingen waar appelen en peren op verpakt worden.

Voor meer informatie
Brabopak
Uilenbaan 200 unit 6
2160 Wommelgem (België)
T: +32(0)3 236 73 49
F: +32(0)3 235 85 08