Met nog maar 18 maanden tot Brexit geeft de NFU aan dat de overheid telers moet laten weten hoe de transitie vanuit het huidige systeem plaats zal vinden.
De NFU dringt er bij de overheid op aan om hun plannen bekend te maken om de sector vertrouwen te geven over de komende veranderingen. Hun voorgestelde aanpak is gericht op drie fasen:
De eerste fase is bedoeld om stabiliteit en continuïteit te bieden. De bedoeling is dat deze fase ongeveer twee jaar duurt en dat de bestaande CAP regelingen tijdens deze periode blijven bestaan. Gedurende deze eerste fase zullen ideeën voor het nieuwe systeem worden getest.
In de tweede fase kunnen de huidige regeling worden herzien en beoordeeld. In deze fase moet ook de invloed van Brexit op de politiek, het milieu en de handel worden bekeken. De NFU vraagt de overheid dan ook om een gedetailleerde analyse te maken van de invloed die Brexit op de telers zal hebben. Ook vragen ze de overheid om de resultaten van de proeven die in de eerste fase zijn uitgevoerd te beoordelen.
In de derde fase zou er dan overgeschakeld worden op een nieuw en ambitieus beleid voor de binnenlandse teelt. Wanneer dit precies zou gebeuren is afhankelijk van de effectbeoordeling van de overheid. Daarnaast is het belangrijk dat telers een duidelijk beeld hebben wat de veranderingen voor effect hebben voor hun bedrijven.
Meurig Raymond en staatssecretaris Michael Gove
Meurig Raymond, directeur van de NFU: "Met een nieuw beleid hebben we de kans om een nieuw, ambitieus en progressief beleid toe te passen waarmee we Britse telers kunnen ondersteunen."
"We zijn ons ervan bewust dat telers vooral willen weten wat voor invloed Brexit op hun bedrijf zal hebben. Daarom is een goede aanpak - zoals ons drie-stappen-plan - noodzakelijk om dit in goede banen te leiden.
"Politieke beslissingen hebben een grote invloed op telers. Als de Brexit regelingen positief zijn voor de toekomst van Britse telers zijn ze natuurlijk veel meer bereid om hier in mee te gaan. Wanneer het nieuwe beleid echter negatief voor ze uitpakt, zullen natuurlijk geneigd zijn om aan het oude CAP systeem vast te willen houden.
"Het is duidelijk dat de teeltsector een grotere productiviteit wil promoten met oog voor het milieu en met bescherming tegen de onzekerheid binnen de sector."
"Gelukkig deelt de premier onze visie dat een overgangsperiode noodzakelijk is nadat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt.Hopelijk biedt dit mogelijkheden voor een open dialoog in de Brexit onderhandelingen."
Bron: NFU