Aardappelhandelaar uit Duisburg succesvol in de nichemarkt

"Duitse consument heeft voorkeur aan aardappelen uit eigen land"

Onder de grossiers in Duisburg is de aardappelhandel Reuter al jaren een fenomeen. Bedrijfsleider Jörn Reuter heeft zich in de loop der jaren volledig toegelegd op aardappelen, knoflook en uien. Twee jaar geleden voegden hij en zijn collega Pleines hun bedrijven samen en momenteel beleveren ze met twee vestigingen vele klanten in het Ruhrgebied. Hun geheim: groothandel op traditionele wijze.

Ondanks de hectiek schenkt Volker Reuter – neef van de chef - zelfs om 8.00 uur 's morgens warme koffie voor zijn bezoekers in. De sympathieke handelaar praat zoals men van een drukke man verwachten kan: snel en met opvallende gebaren. Als hij over zijn weekafzet vertelt, begrijp je dat hij altijd haast heeft. "We verkopen momenteel iedere week tussen de dertig en veertig pallets aardappelen en daarnaast nog 40 pallets uien."


Trots toont Volker Reuter zijn Annabelle-aardappelen

Assortiment
Zijn klanten zijn vooral weekmarkthandelaren en gastronomische bedrijven in het hele Ruhrgebied. Het kernassortiment omvat hoofdzakelijk aardappelen en uien. Volker: "We verkopen circa tien aardappelrassen. Deze kunnen in drie categorieën onderverdeeld worden: vastkokend, vrij vastkokend en kruimig. Daarnaast bieden we ook nog wittekool aan. Vooral Turkse klanten eten dat zeer veel.'' 

De huidige situatie binnen de aardappelhandel is alles behalve optimaal voor Reuter en zijn collega's. "De prijzen zijn momenteel zeer laag en de kwaliteit is eveneens matig." Reuter is van mening dat de Duitse markt momenteel overspoeld wordt door aardappelen uit eigen land. "We hebben zo'n groot aardappelareaal in Duitsland, het is al genoeg."

De herkomstregio's van zijn eigen aardappelen zijn de Lüneburger heide en de akkers in de Pfalz. Hoewel hij ook producten importeert uit Italië, Frankrijk en Cyprus geeft de Duitse consument de voorkeur aan aardappelen uit eigen land. "Men betaalt liever een euro meer voor goede Duitse producten. Aan de andere kant is de groothandel voor veel klanten niet werkelijk lucratief. Ze rijden liever naar Venlo in Nederland. Dat is voor ons als Duitse groothandelaren een echte bedreiging."


De voorkant van het aardappelmagazijn

Ontwikkelingen
Was deze bedreiging ook de reden voor Reuter en Pleines om zich te verenigingen? Volker Reuter: "Nee, dat komt meer doordat we niet werkelijk concurrenten waren." Momenteel hebben ze buiten de groothandel in Duisburg nog een vestiging in Gelsenkirchen en zijn er iedere dag zeven voertuigen onderweg. "In Gelsenkirchen slaan we de producten op en hier worden ze in zakken van vijf of tien kilogram verpakt."

Ondanks deze uitdagingen voor zijn handel wil Reuter van verdere veranderingen helemaal niks weten. "Buiten enkele seizoensaanbiedingen zoals Halloween-pompoenen willen we perse bij aardappelen blijven." Hij is van mening dat zijn clientèle waarde hecht aan traditionele handel. "Ze bestellen alleen per telefoon. We hebben ook internet overwogen, maar met de ontwikkeling daarvan zijn we nog niet helemaal klaar.''

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.