Ketensamenwerking draagt bij aan duurzame productie en distributie

Werkbezoek minister Schouten aan Bakker Barendrecht

Op uitnodiging van de Alliantie Verduurzaming Voedsel bracht Carola Schouten, minister van LNV, een werkbezoek aan Bakker Barendrecht in Ridderkerk. De minister heeft zich laten informeren over een samenwerking in de keten, waarin de consument het vertrekpunt is voor ketenregie. Albert Heijn, Bakker Barendrecht en groente- en fruittelers zoals Uijen Tuinbouw werken al decennialang samen en dragen daarmee bij aan verduurzaming van de groente- en fruitketen.
 
 
Dedicated telen
'Telers, Albert Heijn en Bakker Barendrecht werken al heel lang met elkaar samen. Vele van onze telers telen dedicated voor Albert Heijn. De producten komen van vertrouwde grond en we halen ze zo dichtbij als het kan en zo veraf als het moet, aldus Irénke Meekma, managing director van Bakker Barendrecht. Tijdens het werkbezoek liet de minister zich uitgebreid informeren over duurzaamheidsthema's in de groente- en fruitketen`het terugdringen van verspilling, het verlengen van de houdbaarheid, zo min mogelijk gebruik van verpakkingsmaterialen, minder gebruik van water- en gewasbeschermingsmiddelen en meer biodiversiteit.
"In onze keten wordt innovatie en kennisdeling gestimuleerd en daar doen we allemaal ons voordeel mee. Voor de reductie van watergebruik en de bescherming van onze gewassen worden verschillende technologieën ingezet zoals GPS", legt Edwin Uijen, teler van spinazie en prei, uit.
 
Slim inkopen is minder verspillen
Said Belhassan, Vice President Merchandising & Sourcing Fresh bij Albert Heijn: Wij doen er alles aan om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Bijvoorbeeld door slim in te kopen en het juiste aanbod met onze leveranciers te bespreken. Wat er desondanks overblijft, krijgt een zo duurzaam mogelijke bestemming. Zo schenken we een deel aan de voedselbanken en verkopen we al geruime tijd groente en fruit dat er anders uitziet dan we in Nederland gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine paprika's, kromme komkommers of appels die onvoldoende gekleurd zijn. Toch is er geen verschil in kwaliteit en versheid. Die is namelijk net zo goed." De minister onderstreepte dat samenwerking in de keten, tussen leverancier en afnemer, cruciaal is om verduurzaming in de agrifoodketen verder te versnellen.
 
Bron: CBL

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven